« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina
TRŽIŠTE RADA

Prognoze za sve koji 2011. traže posao nisu optimistične

VIDEO - Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj nisu se promijenila - prodavač, konobar, komercijalist, prodajni predstavnik,...

Burza
Burza (Vlado Kos/Cropix)
Više o

nezaposlenost

,

tržište rada

,

perspektivna zanimanja

,

traženje posla

U 2010. godini, koju je obilježila usporena gospodarska aktivnost, tržište rada nije doživjelo značajnije promjene u odnosu na godinu prije, a velike promjene ne očekuju se ni u 2011., budući da će se tržište rada oporavljati postupno i kroz duži rok, objavio je danas portal MojPosao

MojPosao je lani objavio preko 12.000 natječaja za različita radna mjesta, a 39.000 osoba unijelo je novi ili obnovilo postojeći životopis. Najtraženija zanimanja nisu se promijenila unatoč krizi: prodavač, konobar, komercijalist, prodajni predstavnik, programer, asistent, administrator, referent, kuhar i knjigovođa.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sektorima prodaje (trgovine) - 25,2 posto oglasa i 14,9 posto životopisa, turizma i ugostiteljstva - 12,6 posto oglasa i 7,4 posto životopisa, te financija i računovodstva - 9,8 posto oglasa i 12,7 posto životopisa.

U odnosu na 2009. godinu, nije bilo značajnih promjena vezanih za suficitarne i deficitarne kategorije zanimanja. Najsuficitarnije kategorije zanimanja, u kojima je zabilježena velika potražnja za poslovima, bile su elektrotehnika, promet, transport i pomorstvo, te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

Najdeficitarnije kategorije, u kojima je zabilježena velika ponuda poslova, bile su skrb (o djeci, starijima...), proizvodnja i zanatske usluge, te briga o ljepoti, sport. Objavljeno je ukupno 70 posto oglasa za stalno zaposlenje, 38 posto za rad na određeno vrijeme, 16 posto za honorarni rad, a 9 posto odnosilo se na studentske poslove.

Trend rasta broja oglasa za stalno zaposlenje koji je počeo 2006. zaustavljen je 2009., a trend pada nastavio se i u 2010. budući da je objavljeno 3 posto manje oglasa u kojima se nudilo stalno zaposlenje nego godinu prije.

S druge strane, 89 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, no čak ih se 35 posto zanimalo i za honorarni rad. Neki od traženijih honorarnih poslova kroz 2010. godinu bili su prodajni predstavnik, dadilja, komercijalist, agent u pozivnom centru i prodavač.

U 47 posto natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u 58 posto oglasa tražilo iskustvo od dvije do četiri godine, što je isto kao i godinu prije.

Također, poslodavci su u najviše oglasa, njih 42 posto, tražili zaposlenike sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 56 posto posloprimaca u životopisima je kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 22 posto oglasa i 26 posto životopisa.(hina/metro-portal)

Što poslodavci očekuju od kandidata:

03.01.2011. 15:45:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh