« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MILINOVIĆ

E-receptima uštedjet ćemo 15 milijuna kuna godišnje

Ministar očekuje da će se investicija isplatiti u roku od 2 do 2 i pol godine
Ministar očekuje da će se investicija isplatiti u roku od 2 do 2 i pol godine (Cropix)
Više o

zdravstvo

,

Darko Milinović

,

ušteda

,

elektronički recepti

Do kraja siječnja e-recept bi trebao postati standard u cijeloj Hrvatskoj. 'Uvođenjem e-recepta, a nešto kasnije i e-uputnice, uštedjet ćemo 15 milijuna kuna koliko je godišnje u zdravstvu odlazilo na potrošnju papira, izjavio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

'Uz to ćemo povećati dostupnost zdravstvene zaštite, a liječnike, ljekarnike i medicinske sestre rasteretiti administriranja', dodao je Milinović. Podsjetio je da je dosad u zdravstvu godišnje izdavano oko 50 milijuna recepata što je 77 tona papira. U informatizaciju je uloženo 55 milijuna kuna, a ministar očekuje da će se ta investicija, s obzirom na 15 milijuna godišnjeg troška na papir, isplatiti u roku od 2 do 2 i pol godine.

Uvođenje e-recepata nastavit će se 17. siječnja i u drugim županijama, a završit će 31. siječnja kada će biti umrežene Zagrebačka Županija i Grad Zagreb. Potom će uslijediti uvođenje e-uputnica prvo za mikrobiološke laboratorije a zatim i za ostale usluge. Za podizanje lijekova pacijentima će biti potrebna samo zdravstvena iskaznica, dok će ljekarnik eletkroničkim putem od liječnika dobiti recept s potrebnim lijekom.

Kako bi se izbjegle izvanredne situacije, poput nemogućnosti ljekarne da se elektronički poveže sa zdravstvenim e-sustavom CEZIH-om, pacijenti će, prema dogovoru Ministarstva i Hrvatske ljekarničke komore, u prvo vrijeme moći od liječnika zatražiti povijest bolesti u kojoj se navode lijekovi koje koriste, kako bi ih mogli podići u slučaju poteškoća.

Ministar Milinović ističe kako je sustav testiran i spreman te da je u njega implementiran najsuvremeniji sustav zaštite podataka (HL7) kojeg preporuča Svjetska zdravstvena organizacije i Europska komisija. Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan navodi međutim kako sustav ipak još nije do kraja riješen jer ljekarnici nailaze na teškoće kod spajanja na CEZIH, najčešće zbog sporosti sustava te manjka u komunikaciji.

U ljekarni Doma zdravlja Gospić do podneva je, kako se doznaje, realizirano 50 e-recepata. Sustav e-recepata u toj se županiji počeo primjenjivati u 11 ljekarni područnog ureda HZZO-a te u 31 ordinaciji obiteljske medicine na području ličko-Senjske Županije. (hina/metro-portal)

03.01.2011. 18:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh