« Film
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
FESTIVALI

Proglašeni pobjednici 4. KinoKina

Nagradu za najbolji film profesionalni žiri dodijelio je njemačko-kenijskom ostvarenju Supa Modo redatelja Likarion Wainaina

Nagrade su podijeljene...
Nagrade su podijeljene... (KinoKino)
Više o

nagrade

,

KinoKino festival

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino, službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa, o pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri, a o najboljem filmu odlučivala je i publika.

 Profesionalni žiri ove su godine činili filmska edukatorica iz Finske, Marjo Kovanen, jedna od naših najznačajnijih spisateljica čija djela redovito postaju predlošcima za kazališna i filmska djela, Olja Savičević Ivančević, te Čejen Černić, redateljica posljednjeg nastavka iz popularnog Koko serijala, Uzbuna na Zelenom Vrhu za koji je nagrađena nagradom za najboljeg debitanta na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Nagradu za najbolji film profesionalni žiri dodijelio je njemačko-kenijskom ostvarenju Supa Modo redatelja Likarion Wainaina jer „slavi život, važnost zajednice u životu pojedinaca, moć imaginacije i filmsku umjetnost općenito. Iako govori o temi koja se često stavlja ispod tepiha ‒ smrti, film zbog toga nije mračan ni tužan već jer radosna posveta ljepoti, veselju i važnosti svake pojedine egzistencije. Sve ovo vidljivo je kroz perspektivu divne protagonistkinje koja je zaista super-junakinja".

Posebno priznanje profesionalni žiri dodijelio je srpskom ostvarenju Zlogonje redatelja Raška Miljkovića uz obrazloženje: „Film je uzbudljiva i duhovita filmska pustolovina koja iznimno hrabro i otvoreno progovara o važnim i u filmu za djecu dosad neizgovorenim temama.  Također, podsjeća nas na nužnost mašte bez koje naši obični stvarni životi ne mogu biti do kraja ostvareni, na važnost drugarstva i prijateljske podrške u svakom maštovitom poduhvatu i u teškim trenucima. Jedni drugima smo sve što imamo i najviše što možemo imati, a ovi svakodnevni mali super-junaci i super-junakinje i njihove svakodnevne velike borbe i velike pobjede nad raznim osobnim demonima i problemima, naša su inspiracija, naša motivacija i naša snaga. Hvala im na tome!".

Dječji žiri četvrtog KinoKino Festivala činilo je petero osnovnoškolaca: Margarita BelanLuna CuljakKan Priselac NovačićJakov Šitum Hugo Štedul. Oni su najboljim filmom proglasili dansko ostvarenje Ja sam William redatelja Jonasa Elmera ponajviše zbog toga jer je  originalan i nepredvidljiv te uz dodatno obrazloženje: „Film je hibrid i od svakog žanra je uzeo najbolje. Neke scene koje su možda tipične, napravljene su na kreativan i svjež način. Film nas može nasmijati, rastužiti i inspirirati. Iako je igrani, realan je jer su svi događaji i likovi mogući u stvarnom životu. Film Ja sam William preporučili bismo jer ga svatko može shvatiti na svoj način i izvući iz njega neku pouku".

Nagradu publike osvojio je nizozemski film Moje neobično ljeto s Tess, redatelja Stevena Wouterlooda koji je i osobno primio nagradu.

Festival je službeno završio, ali i u nedjelju nas čeka niz zanimljivih projekcija među kojima ističemo pobjednički film Ja sam William. U zadnji festivalski dan krećemo u 11 sati uz program Moj prvi odlazak u kino namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, a nakon projekcije bit će podijeljene i filmske diplomice. Ove godine u prenošenju užitka gledanja filmova pomoći će im glumci Filip Riđički Sara Stanić koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.

U dvorani Müller publika će u 11:30 sati imati još jednu priliku pogledati film Dječakov san u kojem snalažljivi dječak Pichku sanja o nečemu što mnogi njegovi vršnjaci uzimaju zdravo za gotovo - vlastitom WC-u.

Nakon filmskog izleta u indijski slam vrijeme je za Klasik s gostima. Filmsko-bračni par Krelja - redatelj Petar i scenaristica Vesna - predstavit će djeci nezaboravni hit-film Kreše Golika, šarmantnu komediju Imam dvije tate i dvije mame o propalom braku i dvije novonastale obitelji koje su i dalje osuđene jedne na drugu.

17 sati u sklopu KinoKina gledamo pobjednički film prema glasovima dječjeg žirija dansku komediju Ja sam William o snalažljivom desetogodišnjaku Wiliamu koji mora spasiti situaciju i priskočiti u pomoć svojem ekscentričnom ujaku koji se zadužio gangsterima.

Čast zatvaranja pripala je popularnom programu kina Europa Kinolektira koji u 19 sati po prvi put gostuje na KinoKinu! Za naše najmlađe gledatelje spisateljica i ovogodišnja članica KinoKino žirija Olja Savičević Ivančević izabrala je kultnu screwball komediju Neki to vole vrućesvoj omiljeni film iz djetinjstva o dvojici glazbenika koji se odluče preobući u žene kako bi pobjegli mafiji. Redatelj Billy Wilder vješto se poigrava rodnim ulogama i stereotipima, a u glavnim ulogama briljiraju Tony Curtis, Jack Lemmon i Marilyn Monroe.

24.02.2019. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh