« Kultura
objavljeno prije 13 godina
ZASLUŽNI POJEDINCI

Proglašeni dobitnici prestižne Goetheove medalje

Adam Michnik, John Le Carre i Ariane Mnouchkine dobitnici su ove nagrade za kulturni dijalog i promicanje njemačkog jezika

John Le Carre
John Le Carre (Wikipedia)
Više o

Adam Michnik

,

Goethe-Institut

,

John Le Carre

Ovogodišnji dobitnici Goetheove medalje su novinar Adam Michnik, autor špijunskih romana John Le Carre i rededateljica Ariane Mnouchkine, prenosi Hina. Ovu nagradu dodjeluje Goetheov institut pojedincima koji su zaslužni za međunarodni kulturni dijalog te predstavljanje njemačkog jezika.

Francuska redateljica te ikona europskoga kazališta, Ariane Mnouchkine, nagrađena je za svoja "umjetnička i politička postignuća" koja odražavaju ideal europske prosvijećenosti i tolerancije.

Tijekom proteklih 40 godina osnovala je Theatre du Soleil, a njezin alternativni pristup kazalištu jedinstven je, ističe Goetheov institut na svojim internetskim stranicama. "Njezine predstave pokazuju kako kulture postoje jedna uz drugu i bore se jedna protiv druge. Na svojim putovanjima, koja su je odvela diljem svijeta, postala je posrednicom između kultura", dodaje se u obrazloženju nagrade.

Mnouchkine je nagrađena za "neumornu borbu za umjetnike izvrgnute političkom progonu, kao i za iseljenike, izbjeglice, tražitelje azila na rubu europskoga društva".

Le Carre se našao među ovogodišnjim dobitnicima Goetheove medalje jer je, navodi se, "ovaj majstor političkoga i psihološkoga kriminalističkog romana" u svojim knjigama sažeo tešku ulogu Njemačke u razdoblju hladnoga rata te "oživio globalno polje sukoba od hladnoga rata do danas".

"Pedeset godina nakon izgradnje Berlinskoga zida, 20 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza i deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna, ovo je najbolji trenutak da se izvanredno postignuće Johna le Carrea nagradi Goetheovom medaljom", navodi Goethe institut u obrazloženju.

Adam Michnik, poljski novinar i ugledni intelektualac, nagrađen je za "izvanredan doprinos dijalogu između istočne i zapadne Europe".

"Njegovo životno djelo isprepleteno je s nestankom istočnoga bloka i rađanjem Istočne Europe", dodaje se. Kao ključna "disidentska figura u komunističkom režimu, borac za ljudska prava" i urednik najvećih poljskih novina Gazete Wyborcze, bio je jedan od "najjačih glasova koji su tražili priključenje njegove zemlje EU". Kao posrednik, borio se za "kontinuitet između Poljske i njezinih susjeda na Zapadu i na Istoku".

Goetheova medalja prvi put je dodijeljena 1955., a među dosadašnjim dobitnicima su mađarski nobelovac Imre Kertesz, dirigent Daniel Barenboim te redatelj Billy Wilder. Nagrada se uručuje 28. kolovoza u Weimaru, na dan Goetheova rođenja.

21.06.2011. 16:35:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh