« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
PHOTODAYS

Proglašen Rovinj Photodays 2021 Grand Prix

Unatoč promjenjeni planova, izložba finalista svima je dostupna na web stanicama festivala, a proglašen je i ovogodišnji Grand Prix

Rovinj Photodays 2021
Rovinj Photodays 2021 (Arhiva)
Više o

Grand Prix

,

Rovinj Photodays 2021

Na ovogodišnji je natječaj Rovinj Photodays, do 31. ožujka, prijavljeno 2900 fotografija autora iz 16 zemalja svijeta. Brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije, no prijave su stigle i iz Iraka, Irske, Koreje, SAD-a, Španjolske...

Među finalistima ove je godine bilo šest autora iz Hrvatske, pet autora iz Srbije, dva autora iz Slovenije i po jedan autor iz Iraka, Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke.

Obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i svijetu, ovogodišnji Rovinj Photodays festival nije se održao u planiranom terminu.

No, unatoč promjenjeni planova, izložba finalista svima je dostupna na web stanicama festivala, a proglašen je i ovogodišnji Grand Prix

Zuzana Pustaiová (rođena 1990. u Levicama, Slovačka) zanimanje za vizualne umjetnosti započela je slikanjem, no ubrzo se preusmjerila na fotografiju koju je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Bratislavi i Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bielefeldu, Njemačka. Trenutno završava doktorat na području umjetnosti.

U svojim umjetničkim djelima Pustaiová istražuje igranje uloga u suvremenom društvu kao glavni element koji oblikuje odnose između članova obitelji, rodbine, prijatelja ili drugih različitih društvenih skupina. S osjećajem za duhovitost, humor i ironiju otkriva kulturne stereotipe vezane uz spol, dob, tradiciju i socijalnu uključenost.

Dobitnica je brojnih nagrada u suvremenoj fotografiji, a 2018. proglašena je slovačkom fotografkinjom godine. Izlagala je međunarodno u Europi i Kanadi. Trenutno je u pripremi njezina prva umjetnička knjiga, temeljena na djelu Lica obitelji, Kehrera Verlaga, koja bi trebalo izaći ove godine.

Pustaiová živi i radi u Levicama i Bratislavi (Slovačka).

Dobitnica Grand Prix-a osvaja novčanu nagradu od 2.000 EUR, samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2022. godine, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Rovinj Photodays festivala u 2022. godini i vikend boravak u Rovinju u terminu po dogovoru.

09.05.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh