« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UMRO ZBOG VJERE

Proglašen prvi slovenski blaženi mučenik

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone proglasio je u nedjelju u Celju Lojzea Grozdea za prvog slovenskog blaženog mučenika

(Shutterstock)
Više o

Slovenija

,

Ixus 220

,

stres u trudnoći

Postupak beatifikacije mladoga slovenskog studenta i člana Katoličke akcije, kojeg su ubili komunisti 1943. kada mu je bilo manje od 20 godina, započet je 1992., a dekret o njegovu proglašenju blaženikom koji je umro za vjeru potpisao je papa Benedikt XVI. u ožujku.

Kardinal Bertone proglasio je Grozdea blaženikom koji je umro zbog mržnje prema katoličkoj crkvi (in odium fidei) na misnom slavlju u Celju pred 25.000 vjernika.

"Katolička crkva u Sloveniji pamti i nasilne progone kojima je bila izložena u prošlom stoljeću, pamti vrijeme okupacije i građanskog rata, pamti vrijeme bezbožnog režima. U takvim se vremenima pokazalo da je euharistija glavni izvor pouzdanja, snage I utjehe božjemu puku", rekao je Bertone, istaknuvši da se blaženik Grozde u teška ratna vremena redovno i često pričešćivao i euharistiju preporučivao drugima.

Grozdea su 1. siječnja 1943. godine ubili slovenski partizani, optuživši ga da je "špijunirao" za talijanske okupacijske vlasti i da su navodno kod njega za to pronašli dokaze, a zapravo se radilo o misnoj knjižici na latinskom. (hina/metro-portal)

13.06.2010. 16:27:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh