« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
RAJ ZA KOLEKCIONARE

Prodaju se medalje s broda "Bounty"

Medalje koje je dobio legendarni kapetan William Bligh, naći će se na dražbi u Australiji.

Fotografija vijesti
Više o

dražba

,

kolekcionari umjetnosti

,

brod Bounty

,

medalje kapetana Bligha

Ovoga tjedna bit će prodane na dražbi u Melbourneu u Australiji dvije zlatne, izuzetno rijetke medalje, koje su pripadale kapetanu Williamu Blighu, zapovjedniku slavnoga broda Bounty. Procjenjuje se da bi mogle doseći vrijednost veću od 190.000 eura, a prodaju ih kapetanovi nasljednici.

Bligh je bio časnik Britanske kraljevske mornarice, a njegovo je ime ušlo u povijest 1789. godine kada je predvodio pobunu na brodu Bounty. Pobunjenici su bili ostavljeni na pučini u malome plovilu, no Bligh i njemu odani mornari preživjeli su 47 dana i konačno su se domogli kopna na Timoru. Petnaest godina poslije, Bligh je imenovan guverenrom države Novi Južni Wales u Australiji.

Prvu zlatnu medalju Blighu je 1794. dodijelilo Društvo za poticanje obrta, trgovine i industrije za njegov trud u eksploataciji stabla kruhovca (Artocarpus altilis), otkrivenog na Tahitiju,prenosi Hina.

Druga mu je zlatna medalja dodijeljena 1795., za zasluge u bitci kod Camperdowna protiv Nizozemaca u kojoj je britanska flota osvojila 11 neprijateljskih brodova, a sama nijedan brod nije izgubila.

25.07.2011. 12:18:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh