« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
usprkos zabrani

Prodaje se udžbenik u kojem su majke koje naprave pobačaj ubojice

Staro izdanje udžbenika Hrvatske biskupske konferencije trebalo je biti povučeno iz prodaje, no još uvijek se može kupiti

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

HBK

,

NKU

,

Danijela Miklaužić

,

Zvonimir Ancić

,

Kršćanska sadašnjost

,

zabranjeni udžbenici

U udžbeniku za sedmi razred osnovne škole kojeg je izdala Hrvatska biskupska konferencija stoji da se majka pobačajem pretvara u ubojicu najnevinijeg bića.

Udžbenik je zbog ove uvredljive formulacije trebao biti povučen iz prodaje ali još uvijek ga se može kupiti u trgovinama Kršćanske sadašnjosti.

Knjigu je izdala Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i Nacionalni katehetski ured (NKU), tiskala ju je Kršćanska sadašnjost 2008. godine, a voditelj tima autora je Josip Periš.

U Ministarstvu obrazovanja tvrde da je stara naklada udžbenika iz prodaje trebalia biti povučena proljetos, no Danijela Miklaužić, tajnica uprave Kršćanske sadašnjosti, kaže da ih o tome nitko nije obavijestio.

Miklaužić kaže da je tiskano i 10 tisuća primjeraka novog izdanja ovog udžbenika, u kojem je sporna formulacija promijenjena.

U novom izdanju udžbenika na mjestu nekadašnjeg teksta o majkama-ubojicama stoji sljedeće: 'Pobačaj je teška povreda pete Božje zapovijedi. Prema stalnom nauku Crkve ljudski život treba štititi od samog začeća. Roditelji su po svojoj naravi simbol sigurnosti i ljubavi za dijete. Oni svoj roditeljski poziv pobačajem grubo narušavaju.'

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić kazao je da su Hrvatska biskupska konferencija i Nacionalni katehetski ured odmah reagirali na zahtjev Ministarstva te da su još proljetos napravljene tražene izmjene koje su uvrštene u novo, ovogodišnje izdanje.

Ipak, u glavnoj zagrebačkoj knjižari Kršćanske sadašnjosti na Kaptolu, u četvrtak se novo izdanje nije moglo kupiti. Tvrde da ga još nisu dobili.

Kada će se ova zbrka riješiti zasad nije poznato, kao ni pitanje zašto je uopće došlo do ovakvih uvredljivih formulacija u školskim udžbenicima.

12.09.2009. 12:52:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh