« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Jedan od najočuvanijih

Prodaje se polovan kostur Tyrannosaurusa Rexa

Kostur Tyrannosaurusa Rexa prodaje se na audiciji za 8 milijuna dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

kostur

,

dinosaur

,

Tyrannosaurus Rex

Kostur dinosaura star je 66 milijuna godina, visok 4,5 a dugačak 12 metara. Jedan je od najvećih ikad otkrivenih. Ženski kostur po imenu Samson sastoji se od 170 kostiju, a očuvanost je veća od 50 posto, što je u slučajevima ovako starih nalaza izvanredno. Glava dinosaura je neoštećena te jedna od najočuvanijih među pronađenim skeletima.

Samson je pronađena u Južnoj Dakoti, SAD, 1987. te iskopana 1992. Stručnjaci su sastavili kostur koji je prethodno bio smješten u sanduku, a bit će izložen na prodaju 3. listopada.

Thomas Lindgren, konzultant aukcijske kuće Bonhams & Butterfields nada se kako će kostur dinosaura otkupiti neki muzej. ˝Interes za ovaj izložak je zaista golem. Premda ne možemo predvidjeti tko će biti kupac, nadamo se da će ga otkupiti neki muzej. Pretpostavljam da će se prodati za cijenu od 7 do 8 milijuna dolara˝, objašnjava Lindgren.  

Stručnjak za dinosaure i paleontolog, Peter Larson, smatra da bi kostur mogao biti i nova vrsta Tyrannosaurusa. ˝Istraživanja ovog kostura još nisu u potpunosti završena, no stručnjaci vjeruju kako se radi o jednom od četiri moguća primjera nepoznate vrste˝, dodaje Larson.

Znanstvenici smatraju da je ova vrsta dinosaura bila vrlo vješt lovac, s vidom u boji i iznimno razvijenim osjetilom njuha. Tijekom života Samson je bila toliko velika da je mogla komotno pogledati kroz prozor dvokatnice. Tijekom perioda Krete, prije 145,5 i 65,5 milijuna godina Tyrannosaurus je zauzimao poziciju na samom vrhu prehrambene ljestvice.

07.09.2009. 12:25:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh