« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
MA DA?

Probiotici su zapravo beskorisni

Probiotici su još jedna od stvari koje nam prodaju bez razloga, tvrde znanstvenici i to s dobrim razlogom

Nemaju neki učinak...
Nemaju neki učinak... (Arhiva)
Više o

probiotici

,

korist

Grupa izraelskih znanstvenika tvrdi da su probiotici, hrana koja sadrži dobre bakterije skoro pa beskorisni, prenosi BBC.

Njihovo istraživanje jedno je od najdetaljnijih analiza o tome što se događa u našem organizmu kada konzumiramo probiotike. 

Probiotici se smatraju zdravima i dobrim za crijevnu floru. Međutim, rezultati su pokazali da imaju malen ili nikakav utjecaj na organizam. 

Tim na znanstvenom institutu Weizmann je napravio vlastiti kotel probiotika koristeći 11 vrsta bakterija koje su prepoznate kao dobre bakterije, uključujući Lactobacillus and Bifidobacteriju.

Probiotik je pilo 25 zdravih dobrovoljaca tijekom jednog mjeseca.  Potom su ih uspavali i kirurški uzeli uzorke s više mjesta, od trbušne šupljine do tankog i debelog crijeva. 

Istražitelji su nastojali uočiti mjesta gdje su se bakterije uspješno kolonizirale te jesu li dovele do nekakvih promjena u aktivnostima crijeva. 

Rezultati, opisani u časopisu Cell, pokazali su da su u pola slučajeva dobre bakterije ušle kroz ušnu šupljinu, ali i direktno izašle 'na drugu stranu'. 

U ostalim slučajevima su se kratko zadržale u probavnom sustavu prije nego što su ih 'pregazili' naši vlastiti mikrobi. 

Ljudski probavni sustav dom je bilijunima bakterija koji u njima žive, a svatko od nas ima drugačiju mikrobiološku sliku. 

Doktor Eran Elinav kaže da je stoga pogrešno očekivati da će gotov probiotik jednako djelovati na sve.  Rekao je da će se probiotici u budućnosti morati "krojiti" prema potrebama individualnih pacijenata. 

"Kupovanje probiotika u trgovinama koji nisu skrojeni po potrebama primatelja, poprilično je beskorisno", kazao je Elinav BBC-ju.

31.07.2020. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    31.07.2020. 18:37
    ma pišu svasta
  2. avatar
    Cranberry
    01.08.2020. 12:38
    Bas... bezveze
  3. avatar
    armando
    01.08.2020. 16:10
    tako je sreco kissss
  4. avatar
    Cranberry
    02.08.2020. 11:01
    Kisssss dragi
  5. avatar
    armando
    02.08.2020. 11:05
    kiss draga
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh