« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Probiotici spašavaju zdravlje

Stotine je dokaza da dobre crijevne bakterije, odnosno probiotici imaju izuzetno važnuu logu u zdravlju i općem stanju organizma

Možete neke napraviti i sami
Možete neke napraviti i sami (Arhiva)
Više o

jogurt

,

probiotici

,

Kimchi

,

kefir

Probiotici su, barem prema prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, živi mikroorganizmi (tzv. dobre bakterije) koji u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje. Donosimo vam namirnice koje sadrže najveće količine probiotika zbog čega biste definitivno trebali razmisliti o njihovom uvođenju u redovnu prehranu.

Jogurt - budući da se proizvodi od fermentiranog mlijeka pomoću dobrih bakterija, jogurt je jedan od najboljih izvora probiotika. Široko je dostupan u svim trgovinama, a može se napraviti i kod kuće.

Kefir - dodavanjem kefirnih zrnaca u kravlje ili kozje mlijeko kefir sadrži neke od glavnih dobrih bakterija i plijesni što ga čini moćnim probiotikom.

Kiseli kupus - kiseli kupus osim što je bogat vitaminom C, obiluje i dobrim bakterijama. Usto je jeftin, a može se pripremiti i kod kuće.

Kimchi - korejski kiseli kupus ili kimchi priprema se prvenstveno od kiselog kupusa uz dodatak dobrih bakterija Lactobacillus.

Kombucha - kombucha je pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe. Radi se o slatkom fermentiranom crnom čaju iz Kine koji je poznat po tome da sadrži veliku količinu korisnih bakterija.

Miso - miso je vrsta paste izrađena od fermentirane soje koja se koristi u japanskoj i azijskoj kuhinji. Miso jača imunosni sustav, a kako ima alkalizirajuće djelovanje, pozitivno utječe na cijeli organizam.

Natto - nato (Nattō) je tradicionalno japansko jelo napravljeno od fermentirane soje. Ima konzistenciju sličnu sluzi što može biti odbojno, no često se jede zbog zdravstvenih koristi. Obiluje bjelančevinama, željezom i dijetalnim vlaknima.

Razni sirevi - neki sirevi kao što je cheddar, parmezan i gauda, čak su bolji od jogurta kao izvor probiotika.

Tempeh - ovaj fermentirani proizvod od soje, lako probavljiv i izuzetno bogat biljnim proteinima i vlaknima, pokazao se kao odličan pojačivač koncentracije dobrih bakterija u probavnom sustavu.

Zelene masline - prirodni proces fermentacije obogaćuje masline dobrim bakterija

13.10.2022. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.10.2022. 17:27
    ciste crijeva
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh