« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Probiotici imaju različito djelovanje

Prebiotici, poput vlakana u voću i povrću, i probiotici, poput mikroorganizama u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, mogu podupirati zdravlje cijelog organizma

Probiotici ipak različito djeluju na muškarce i žene
Probiotici ipak različito djeluju na muškarce i žene (Arhiva)
Više o

probiotici

,

djelovanje

Probiotici i prebiotici na različiti način djeluju na muški i ženski imunitet. Ovo otkriće ima važne implikacije na istraživanje učinaka trenutno najpopularnije vrste dodataka prehrani, kao i na personalizirane tretmane koji se temelje na probioticima.

Prebiotici, poput vlakana u voću i povrću, i probiotici, poput mikroorganizama u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, mogu podupirati zdravlje cijelog organizma održavajući probavu i dobru ravnotežu bakterija u crijevima.

Rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Reading u Velikoj Britaniji, a objavljenog u časopisu Frontiers of Immunology, ukazuju na to da probiotici pomažu u posredovanju imunološkog odgovora domaćina, zbog čega se vjeruje da probiotici mogu pomoći u liječenju imunoloških stanja poput alergija ili ekcema.

Odličan priordni probiotik i prebiotik je kefir koji se radi od mlijeka i kefirne gljive.

No, pokazalo se da se imunitet znatno razlikuje s obzirom na spol. Muškarci i žene imaju različite imunološke rekacije na razne upalne i zarazne bolesti.

Znanstvenici predvođeni mikrobiologinjom dr. Marie Lewis istraživanje su proveli na prasadi. Otkrili su da praščići stari 28 dana različito reagiraju na probiotike - imunosne stanice ženskih praščića drugačije su reagirale od imunosnih stanica muških praščića na suplementaciju probioticima.

Na primjer, drugačije su reagirale na inulin - prebiotik iz cikorije.

Ženke su proizvodile više imunoglobulina IgA i IgM u limfnom tkivu, a mužjaci u debelom crijevu. Pokazalo se i da inulin podiže razinu stanica odgovornih za imunitet - T stanica, u crijevima mužjaka, dok se isti proces ne događa u crijevima ženki. 

"Ženke dok su u dojenačkoj dobi imaju bolji potencijal za lokalnu imunološku regulaciju od mužjaka", objašnjava za portal Medical News Today dr. Lewis.

"Pravilan razvoj imunološkog sustava u prvim danima života ključan je za imunitet kroz cijeli život. Pokazalo se da on ovisi o spolu. Iako ne znamo zbog čega, znamo da mlade djevojke imaju bolji imunosni odgovor od mladića na cjepivo", dodaje dr. Lewis. 

"Ovo je važno otkriće jer oko 70 posto imuniteta je u crijevima", zaključuje dr. Lewis.

12.12.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh