« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
PRVI PUT U POVIJESTI

Privatna tvrtka dobila dozvolu za let na Mjesec

Slijetanje na naš najveći satelit predviđeno je za 2017. godinu

Pogled na Zemlju s Mjeseca
Više o

čovjek na mjesecu

,

osvajanje mjeseca

,

let na Mjesec

Američka tvrtka Moon Express želi na površinu našeg najvećeg prirodnog satelita spustiti letjelicu MX-1E, a do Mjeseca će je odvesti raketa druge privatne kompanije Rocket Lab. No iako su dobili dozvolu za slijetanje, riječ je o vrlo kompliciranom pothvatu. 

Naime, iako svemir i Mjesec ne pripadaju nikome, prema međunarodnom Sporazumu o svemiru iz 1967. godine svaki nevladin entitet koji želi operirati u prostranstvima svemira, uključujući Mjesec, mora dobiti dozvolu vlade one države na čijoj joj je teritoriji registrirana.

Moon Express odlazi na Mjesec u sklopu Googleovog natjecanja Lunar XPRIZE u kojem sudjeluje 16 privatnih tvrtki od čega su samo dvije organizirale "prijevoz", a samo jedna ima dozvolu za slijetanje. Ostalih 14 imaju rok da do 31. prosinca osiguraju rakete za polijetanje svojih jedinica.

Pobjednik će biti ona letjelica koja nakon spuštanja na Mjesec uspješno prijeđe udaljenost od 500 metara. Nagrada iznosi 20 milijuna dolara, drugoplasirani će osvojiti pet milijuna, a pripremljene su i utješne nagrade.

Sonda Moon Expressa kretat će se površinom Mjeseca pomoću tehnike skakanja, međutim nisu otkrivene nikakve druge pojedinosti. 

13.08.2016. 17:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh