« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
HANNES SWOBODA

Privatizacija brodogradilišta ne može biti preduvjet za članstvo u EU

POGLEDAJTE VIDEO - Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda govorio je o problemima koji još uvijek stoje pred Hrvatskom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Europska unija

,

Hannes Swoboda

,

Hrvatska

Prvenstveno se radilo o suradnji s Haaškim sudom i reformi pravosuđa, ali i napretku koji je postignut od dolaska premijerke Kosor na vlast. Swoboda smatra kako se privatizacija brodogradilišta u vrijeme recesije Hrvatskoj ne bi smjeli postavljati kao uvjet ulaska u EU. Također domaća javnost mora biti svjesna da brodogradilišta trebaju funkcionirati na tržišnim principima, ne na subvencijama države.

Swoboda također drži kako budućnost eura kao jedinstvene valute još nije definirana, pa čak postoji i mogućnost gašenja europske valute. Njegovo viđenje jest da je nemoguće imati različite ekonomske politike, a jedinstvenu valutu.

Swoboda smatra da će BiH u EU ući posljednja iz zemalja regije, jer su političari te zemlje karijeristi, te svoje političke karijere stavljaju ispred interesa države.

Prema Swobodi u BiH, kao i Turskoj problem nisu vjerske različitosti i nacionalističke tendencije, nego nužnost striktnog ispunjavanja zadaća prije ulaska u EU.

Flex-securitiy, „sigurnosna mreža" socijalnih prava radnika ima svoju budućnost u EU, bez obzira na recesiju, jer je to u europskom duhu, zaključio je Swoboda. (Ivan Jozić/infopunkt)

09.04.2010. 15:47:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh