« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KOSOR HAMMARBERGU:

Hrvatska je ostvarila visoke standarde u zaštiti ljudskih prava

Za skrb o prognanicima i izbjeglicama do sada izdvojeno više od pet milijarda eura

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

ljudska prava

,

Vijeće Europe

,

Thomas Hammarberg

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor primila je u petak u Banskim dvorima povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava Thomasa Hammarberga te kazala kako je Hrvatska ostvarila visoke standarde zaštite ljudskih prava, priopćeno je iz vlade.

Premijerka Kosor uvodno je izjavila kako je Hrvatska ostvarila visoke standarde zaštite ljudskih prava, stvorivši iznimno dobar zakonski okvir od Ustava do donošenja nekoliko specijalnih zakona koji štite ljudska prava. Istaknula je kako hrvatska vlada osobitu pozornost pridaje zaštiti prava osoba s invaliditetom i zaštiti prava djece te suzbijanju svakog oblika diskriminacije. Također je naglasila napore koji se ulažu u zaštitu i promicanju prava nacionalnih manjina, kao i zaštitu drugih ljudskih prava građana i građanki Republike Hrvatske, nastavlja se u priopćenju.

Kosor je rekla kako je za skrb o prognanicima i izbjeglicama do sada izdvojeno više od pet milijarda eura, a posebno je istaknula da je vlada odlučna u rješavanju problema nestalih osoba iz Domovinskog rata te u stvaranju uvjeta povratka svih koji se žele dobrovoljno vratiti u svoje domove.

Predsjednica vlade naglasila je i predanost u zaštiti manjinskih prava, pri čemu je istaknula kako je, primjerice, za provedbu programa školovanja i uređenja naselja za Rome u Hrvatskoj 2005. izdvojeno 2,7 milijuna kuna, a u 2009. ta su izdvajanja povećana na 39 milijuna kuna. Četverostruko je povećan i broj djece u osnovnim školama, a u suradnji s jedinicama lokalne samouprave rješava se pitanje legalizacije romskih naselja.

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg istaknuo je da je u području ljudskih prava postignut velik napredak te da se prioriteti hrvatske vlade u potpunosti poklapaju s njegovima, dodaje se u priopćenju. Pritom je naglasio vrlo bitnu ulogu Ureda za ljudska prava i djelovanje pravobranitelja za ljudska prava te važnost djelotvorne koordinacije između tih tijela. Glede zaštite manjinskih prava Roma rekao je kako su problemi u toj populaciji slični kao i u drugim zemljama, no da se uspješnost njihova rješavanja vidi u dobroj suradnji lokalne zajednice i uključivanju romske djece u obrazovne ustanove već od predškolske dobi.

Premijerka Kosor dodala je kako je Hrvatska u suradnji s Vijećem Europe do sada provela vrlo uspješne projekte zaštite djece od nasilja te da je jedna od rijetkih zemalja koja je u svom zakonodavstvu uklonila mogućnost fizičkog kažnjavanja djece, stoji na kraju priopćenja. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh