« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ODGOVOR NA MEĐUNARODNE KRITIKE

Pritisci jačaju iranski nuklearni program

Ali Asgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri IAEA-i, rekao je da Iran neće zaustaviti obogaćivanje uranija ni "za sekundu"

Više o

Iran

,

IAEA

,

nuklearni program

,

Teheran

,

Međunarodna agencija za atomsku energiju

Rezolucija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nukleranom programu samo će osnažiti odlučnost Teherana da nastavi svoje aktivnosti, rekao je u petak viši iranski dužnosnik, javlja Hina.

Ali Asgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri IAEA-i, rekao je da Iran neće zaustaviti obogaćivanje uranija ni "za sekundu", jasno poručivši da njegova zemlja neće popustiti u prijeporu s velikim silama.

Soltanieh je s novinarima razgovarao kratko vrijeme pošto je 35-člano vijeće IAEA-e donijelo rezoluciju u kojoj izražava "duboku zabrinutost" zbog iranskoga nuklearnog programa jer je u izvješću UN-ove agencije rečeno da Teheran najvjerojatnije razvija atomsku bombu.

Soltanieh je također najavio da Iran neće sudjelovati u razgovorima predstavnika bliskoistočnih zemalja idući tjedan, kojima je domaćin IAEA, cilj kojih je osloboditi svijet od nuklearnog oružja. Iransko odbijanje još je jedan znak pogoršanja odnosa između IAEA-e i Irana.

Soltanieh je napao čelnika te agencije Yukiya Amana, koji je sazvao sastanak bliskoistočnih država u Beču 21. i 22. studenog, kao "neprofesionalnog". Rekao je kako ne vjeruje da će sastanak biti "plodonosan" te da Iran "neće sudjelovati".

Očekuje se da će skupu nazočiti Izrael i arapske zemlje.

18.11.2011. 20:47:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh