« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
EH, DA ...

Prirodni načini zaštite od komaraca

Želite li napraviti sprej, spomenuta ulja dodajte u raspršivač s destiliranom vodom i pošrpicajte prostoriju u kojoj se nalazite, a možete i kožu

Otjerajte komarce
Otjerajte komarce (Shutterstock)
Više o

zaštita

,

komarci

,

eterična ulja

Prirodna zaštita od komaraca uključuje biljke, eterična ulja i namirnice.

Biljke koje komarci mrze

bosiljak
cintronella
kadifica
lavanda 
matičnjak
metvica
tamjan 

Bilo koju od ovih biljaka, ili pak više njih, zasadite u tegle u vrt ili u tegle na balkonu. Neka jedna bude blizu stola i na stolu za kojim sjedite kako bi bili sigurni da su komarci daleko. Naime, mirisi ovih biljaka prejaki su za njih te su one odlična prirodna zaštita od komaraca.

Domaća sredstva protiv komaraca

Vrlo jednostavno sami možete napraviti ulje protiv komaraca ili sprej uz pomoć ovih eteričnih ulja.

citronella
čajevac
eukaliptus
geranij
lavanda
pačuli
paprena metvica​
ružmarin

Ukoliko želite napraviti ulje kojim ćete se mazati, u neko bazno ulje (primjerice badem ili maslinovo ulje) dodajte nekoliko kapi bilo kojeg gore navedenog eteričnog ulja ili pak kombinirajte više njih.

Želite li napraviti sprej, spomenuta ulja dodajte u raspršivač s destiliranom vodom i pošrpicajte prostoriju u kojoj se nalazite, a možete i kožu. Eterična ulja možete staviti i u mirisnu lampicu ili pak na maramicu pa kraj jastuka.

Ukoliko trebate od komaraca zaštiti male bebe, nakapajte na maramicu ili gazu neko od eteričnih ulja i stavite je nedaleko od krevetića. 

Hrana kako prirodna zaštita od komaraca

Češnjak - na komarce djeluje isto kao i jabučni ocat, no njegov miris osjete i ljudi pa nije praktičan za svakodnevnu konzumaciju, osobito ne u ljetnim mjesecima.

Jabučni ocat - komarci ne vole miris jabučnog octa pa se preporučuje svako jutro pojesti žlicu octa ili ga stavljati u salatu. Ocat će isparavati na koži, no njegov miris osjetit će samo komarci. 

Zdrava prehrana - otkriveno je da komarce privlači visoki PH u organizmu, odnosno zakiseljeni organizam. Takvo stanje rezultat je prehrane bogate šećerom i crvenim mesom.

Kako bi se riješili komaraca, ali i sačuvali zdravlje uvedite u svoju prehranu puno više povrća, voća i vode, a izbacite šećere, ugljikohidrate i pivo (B vitamin privlači komarce) 

Mehanička sredstva protiv komaraca

  • mreže kojima možete zaštiti prozore 
  • tanka odjeća dugih rukava
  • ventilatori - vrlo su učinkovito sredstvo protiv komaraca kada treba zaštititi malu djecu i bebe. Postavite ga kod prozora, ali ga okrenite tako da puše prema van. Komarci nisu dovoljno jaki da mogu proletjeti kraj ventilatora u sobu. 

Valja napomenuti da komarce privlače slatki mirisi i voda. Ljeti koristite parfeme koji nisu slatki i vodite računa o tome da vam se u blizini kuće ili stana ne zadržava nikakva voda - bilo kakve lokvice ili voda u tanjurićima za cvijeće. 

30.06.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh