« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OBMANA KUPACA?

Prirodni deterdženti nemaju stvarnog efekta

Istraživanje Saveza potrošača Slovenije pokazalo je da tzv. ekološke kuglice za strojno pranje rublja imaju isti ili lošiji učinak kao i pranje običnom vodom

Fotografija vijesti
Više o

sredstva za pranje rublja

,

ekološki deterdžent

,

ekološke kuglice

Takozvane ekološke kuglice koje se reklamiraju kao prirodna sredstva za strojno pranje rublja nemaju nikakvog stvarnog učinka i ne mogu zamijeniti klasične kemijske deterdžente, ocjena je vodeće slovenske udruge za zaštitu potrošača, javlja Hina.

Savez potrošača Slovenije (ZPS) objavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani da je krajem prošle godine izveo testove s 11 vrsta ekoloških kuglica. Uspoređivali su na istim strojevima za pranje rublja učinke pranja tim sredstvima s učinkom pranja klasičnim kemijskim deterdžentima, te pranja u običnoj vodi bez dodataka.

Rezultati su pokazali da je pranje s ekološkim kuglicama bilo jednako, a u nekim slučajevima i slabije od pranja običnom vodom bez ikakvih dodataka, te da jedino uporaba kemijskih deterdženata daje dobre rezultate i uklanja mrlje.

Slovenska potrošačka udruga zato potrošačima savjetuje da tzv. ekološke kuglice i prirodne oraščiće za pranje ne kupuju jer su bez stvarnog učinka.

"Možda će jednom u prodaju doći čudesno sredstvo koje ne onečišćuje vodu poput deterdženata, no ekološke kuglice to nisu - one doduše ne izazivaju onečišćenje vode, ali jamačno ne peru rublje", rekao je kemičar Boštjan Okorn, voditelj ekipe koja je za udrugu provela ispitivanje.

04.01.2012. 18:04:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh