« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
IZRAVNA EVOLUCIJA

U Australiji otkriveni hibridni morski psi

U vodama Australije otkriveni su prvi hibridni morski psi na svijetu i vjeruje se kako je to siguran dokaz prilagodbe tih grabežljivaca klimatskim promjenama

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

morski pas

,

hibridni morski psi

,

izravna evolucija

Znanstvenici su u utorak u vodama Australije otkrili prve hibridne morske pse na svijetu i vjeruju kako je to siguran dokaz prilagodbe tih grabežljivaca klimatskim promjenama, javlja Hina.

Znanstvenik Jess Morgan sa sveučilišta u Queenslandu nazvao je križanje australskog crnovrhoga grebenskog psa koji obitava kod Australije s crnovrhim psom iz drugih dijelova svijeta "izravnom evolucijom".

Znanstvenici su proučili 57 primjeraka hibridnih morskih pasa, a prvi rezultati su pokazali da su hibridi robustniji i uspijevaju se reproducirati.

Crnovrhi grebenski morski pas iz Australije manji je od svoga rođaka i može obitavati samo u tropskim vodama. Hibridi pak, pronađeni 2.000 kilometara južnije, plivaju u mnogo hladnijim vodama.

Reprodukcijom australski morski pas povećava svoje prirodno stanište, objasnio je Morgan.

Ako bi se hibridni primjerci pokazali otpornijima od svojih "čistokrvnih" roditelja, s vremenom bi ih mogli potpuno istisnuti, drži drugi sudionik istraživanja, Colin Simpfendorfer sa sveučilišta James Cook.

03.01.2012. 18:09:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh