« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
TKO BI REKAO?

Ma da! Totalno očigledna znanstvena otkrića u 2011.

U 2011. godini znanstvenici diljem svijeta „otkrili" su pregršt toliko očiglednih stvari koje svi ionako već znaju

Fotografija vijesti
Više o

alkohol i mladi

,

droga

,

seks

,

samopouzdanje

,

sretan brak

,

znanstvena otkrića

Znanost ne priznaje da je nešto to što je samo zato što netko tako misli ili smatra, znanstvenici moraju poduprijeti svoje tvrdnje opipljivim dokazima koji imaju statistički značajne i u pokusima ponovljive rezultate.

No, neke znanstvene studije duboko zadiru u domenu „Maaa daaa!" sa svojim „otkrićima" stvari koje su svima već ionako odavno jasne. Donosimo vam briljantne zaključke znanstvenika koje ste vi već izvukli bez potrošene lipe i diplome prestižnog sveučilišta, piše Live Science.

Alkohol doprinosi nezaštićenom seksu

Svima nam je jasno kao dan da alkohol skida sve inhibicije i utječe na donošenje odluka, no skupina kanadski znanstvenika odlučila je dokazati da postoji veza između pijanosti i pristajanja na spolni odnos bez kondoma. Znanstvenici su zaključili da što osoba ima više alkohola u krvi to je veća vjerojatnost da će prakticirati nezaštićeni seks. Točnije, na svakih 0.1 miligrama po mililitri alkohola u krvi mogućnost za seksom bez kondoma povećava se za 5 posto.

Muškarci koji potiskuju strah, bol i empatiju izgledaju samopouzdano

Znanstvenici sa sveučilišta u Indiani došli su do šokantnog otkrića: kada borci u ringu žele pokazati svoju sirovu snagu i samopouzdanje oni potiskuju strah, bol i suosjećanje. Svima je jasno, pa i onima koji nikada u životu nisu gledali niti jednu borbu, da borac koji se u kutu ringa trese od straha neće dobro provesti, pa makar bio dva puta veći od protivnika. Znanstvenici su zaključili da „upravljanje emocionalnom muževnošću, bilo u svlačionici ili hotelu, doma ili u Ovalnom uredu, igra ključnu ulogu u zadržavanju neravnopravnog društvenog poretka".

Modni časopisi slave mladost

Priznajte da niste očekivali da modni časopisi vrlo rijetko, ako i uopće prikazuju žene starije od 40 godina, ako ne vjerujete svojim očima vjerujte onda znanstvenicima koji su svoje zaključke iznijeli u travanjskom izdanju znanstvenog glasila Journal of Aging Studies. Naime, njihova studija je pokazala da mlade slavne osobe i super modeli dominiraju modnim časopisima, pa čak i onima koji su namijenjeni za starije osobe. Primjerice, istraživanje je pokazalo kako 22 posto čitatelja časopisa Essence  ima preko 50 godina, ali samo je devet posto žena iznad 40 godina krasilo stranice tog magazina. Časopis Vogue je od početka izlaženja samo jednom, 2010. godine, na naslovnicu stavio ženu stariju od 40 godina - Halle Berry koja je tada imala 43 godine.

Osobe koje žive s darežljivim partnerom imaju sretan brak

Da li vas šokira podatak da ljudi koji žive s partnerom koji im svakodnevno ugađa nesebičnim djelima, poput masaža, imaju sretniji brak nego osobe koje nemaju takve darežljive supružnike? Ako ste frapirani ovom spoznajom, moramo vam reći da postoji i znanstveni dokaz koji potvrđuje kako darežljivost jamči sreću u braku. Istraživanje američkog Nacionalnog bračnog projekta, National Marriage Project, pokazalo je da gotovo polovica žena, njih 46 posto, koje žive u braku punom darežljivosti smatraju kako imaju vrlo sretnu vezu, za usporedbu 14 posto žena koje žive u suprotnim uvjetima, brak s niskom razinom darežljivosti, smatra se sretnima.

Roditelji smatraju da se njihova djeca ne drogiraju

Tko je čuo za roditelja koji sa stopostotnom sigurnošću, mrtav hladan tvrdi kako je siguran da njegova kćerka mezimica puši travu ili se opija po parkovima? Možda postoji zrno sumnje, no većina roditelja smatra kako su previše dobro odgojili djecu da konzumiraju droge i alkohol. No, istraživanje provedeno na sveučilištu Michigan pokazalo je da većina roditelja živi u zabludi, naime, većina smatra da 60 posto srednjoškolaca pije alkohol, a samo 10 posto se izjasnilo da to njihova djeca rade.  

04.01.2012. 22:58:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh