« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
ZAŠTITITE SE

Priroda nas liječi, evo i kako

Naše su tržnice i vrtovi puni voća, povrća i ljekovitog bilja koji su učinkoviti kod prehlade, viroze i mnogih drugih tegoba

Pustite prirodu da radi svoj posao
Pustite prirodu da radi svoj posao (Shutterstock)
Više o

gripa

,

prehlada

,

kašalj

,

prirodni lijekovi

Počela je sezona gripa, prehlada, grlobolja i kašljanja. Ako zazirete od konvencionalnih lijekova, priroda nudi sve što trebate. Lijekovi se kriju u voću, povrću i bilju

Dokazano je da nas priroda liječi . Znate kako se kaže - jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van. I to ne samo jabuka. Naše su tržnice i vrtovi puni voća, povrća i ljekovitog bilja koji su učinkoviti kod prehlade, viroze i mnogih drugih tegoba.

"Zbog toga što oni jačaju imunitet i zapravo pripremaju organizam za hladnije dane", kaže nutricionist Marin Zagoršćak.

"Što se aktualnih viroza tiče, to znači puno mandarina, limuna i naranči (...) Jedan nar ima puno više vitamina C nego jedan limun tako da bi što se tiče omjera vitamina C bilo puno korisnije da konzumiramo nar", dodaje Zagoršćak.

Čaj od matičnjaka dobar je za menstrualne tegobe i depresivna stanja, a čajem od dunje liječi se dijareja. 

Pravi vitez našeg imuniteta je kiseli kupus. On je eliksir zdravlja u ovim zimskim danima. "Još je od davnina poznato da je kiselo zelje bogato vitaminom C koji zapravo jača imunitet", objašnjava nutricionist.

Ljekovit je i svježi kupus, pogotovo crveni.  On jača imunitet i liječi čir na želucu. Svježi kupus saveznik je svih novopečenih mama. Njegov list smanjuje upalu dojki u fazi dojenja.   

Čarobna čičoka će vam pak pomoći kod niza bolesti - liječi šećer, masnoću, lošu cirkulacijum probavu i jača imunitet.

Ljekovita je i ćimula, koja raste iz korijena kupusa. Sadržava u sebi puno kalija, kalcija, željeza. Jako je dobra za probavu. Baš kao i češnjak i poriluk koji slove za prirodni antibiotik.

No jedan od najstarijih narodnih lijekova kod nas je čista svinjska mast. Njome mažemo prsa kod jakog kašlja i bronhitisa. 

Ima još dobrih masnoća. Primjerice bučino ulje koje bi trebalo biti na meniju svakog muškarca svaki dan.

Narodne lijekove ćete pronaći na tržnici, u svom vrtu, ali i u prirodi.

Osim narodne medicine, sve je popularnija i ona alternativna. Eterična ulja danas nisu samo za osvježavanje prostora. Priznata su i u liječenju mnogih tegoba. Jedno od popularnijih je ulje čajevca. 

"Ima dokazano djelovanje kod gljivičnih infekcija. Bilo kože bilo noktiju", kaže za čajevac aromaterapeut Saša Radulović. 

U posljednje vrijeme u kućnoj ljekarni sve češće se nalazi i eterično ulje biljke ravensare, koja učinkovito djeluje na viruse. U decilitar biljnog ulja stavi se 15-ak kapi ravensare i smjesu samo umasirate na ruku ili prsa. 

"Ako se pojavi i herpes na usnici sa tom mješavinom možemo tretirati to područje i rezultate bi trebali dosita vidjeti vrlo brzo", objašnjava Radulović. 

Neka istraživanja pokazala su da eterično ulje ravensare pomaže kod liječenja HPV I AIDS virusa ili virusa herpesa.

Čaj od koprive snižava tlak, maslac služi za ublažavanje oteklina, izribani krumpir u čarapi snižava temperaturu, češnjak iza uha smanjuje njegovu upalu, lavanda liječi glavobolju, a šalica toplog mlijeka s muškatnim oraščićem nesanicu.

Lijekovi su svuda oko nas, šteta je ne iskoristiti ih.

24.11.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh