« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
AFERA AGRAM

Pripuz, Laco i Markus izlaze iz pritvora

Nakon što je izvanraspravno vijeće odbilo Uskokovu žalbu na odluku o jamčevini trojica osumnjičenika morat će najprije dogovoreni iznos položiti na račun suda

Trojica izlaze iz Remetinca
Trojica izlaze iz Remetinca (Arhiva)
Više o

Miro Laco

,

Petar Pripuz

,

Afera Agram

,

Ivan Markus

,

odobrena jamčevina

Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, uhićeni u aferi Agram, uz položenu jamčevinu tijekom istrage mogu se braniti sa slobode, odredilo je danas izvanraspravno Vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Također, izvanraspravno vijeće je iz "procesnih razloga" ukinulo rješenje o određivanju istražnog zatvora gradonačelniku Milanu Bandiću i ostalim osumnjičenicima, no to ne znači da će i oni izaći iz Remetinca, jer je novo ročište na kojem će sudac istrage ponovno odlučivati o istražnom zatvoru zakazano za ponedjeljak.

Sudac istrage Zdenko Posavec prošlog je tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od milijuna eura, dok je pročelniku Bandićeva ureda Miri Laci i direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 tisuća kuna.

Nakon što je izvanraspravno vijeće odbilo Uskokovu žalbu na odluku o jamčevini trojica osumnjičenika morat će najprije dogovoreni iznos položiti na račun suda, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo koje im se stavlja na teret.

Njihovi odvjetnici najavljuju da će novac na račun suda biti položen tijekom dana.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić objasnio je na koji način sada ide procedura.

"Njih trojica, ako danas uplate jamčevinu, naravno, u nekom razumnom roku, oni moraju doći na sud, uzeti uplatnice, na račun suda položiti novac... Nakon toga će sudac istrage zakazati ročište. Oni moraju doći na ročište. To je posebno ročište povodom jamstva za ukidanje istražnog zatvora, a na kojem se određuju i uvjeti jamstva. Ti uvjeti jamstva mogu biti razni, između ostalog, da će se odazivati na pozive suda, da neće utjecati na svjedoke, da neće ponavljati kazneno djelo na slobodi... Tek kad oni daju to obećanje sucu istrage, konstatira se da je izvršena uplata, onda sudac istrage može ukinuti istražni zatvor", objašnjava Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Bandić, Ljubičić i ostatak ekipe pred suca ide u ponedjeljak.

31.10.2014. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh