« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SKROMNO ALI SVEČANO

Pripreme za Josipovićevu inauguraciju pri samome kraju

Novi predsjednik prisegu završava riječima "Tako mi Bog pomogao"; potom slijedi inauguracijski govor

(Danijel Soldo/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Hrvatska

,

Ivo Josipović

,

predsjednik

,

prisega

,

inauguracija

Svečanoj inauguraciji novoizabranog predsjednika Ive Josipovića nazočit će, prema do sada pristiglim potvrdama, devet šefova država iz regije i srednje Europe, a konačna lista i tijek same ceremonije znat će se u sljedećih nekoliko dana.

"Još uvijek nije zaključena lista inozemnih gostiju na inauguraciji jer informacije još stižu, ali zasad je potvrđen dolazak devet predsjednika iz regije i susjednih zemalja, dva predsjednika parlamenata, tri ministra vanjskih poslova, i povjerenik EU-a za proširenje", izvijestila je Hinu pročelnica Ureda predsjednika Danja Šilović-Karić.

Dolazak na inauguraciju, koja počinje u četvrtak, 18. veljače, u 12 sati na Trgu svetog Marka, potvrdili su predsjednici Mađarske, Albanije, Slovenije, Poljske, Makedonije, Kosova, Bugarske i Slovačke te predsjedatelj Predsjedništva BiH, a Španjolsku, koja predsjeda Europskom unijom, predstavljat će predsjednik gornjeg doma španjolskog parlamenta, doznaje se u Uredu.

Aktualni predsjednik Mesić sa suprugom Milkom na Markov trg dolazi automobilom. Prije nego što zauzme mjesto u prvome redu gledališta, posljednji put kao vrhovni zapovjednik proći će kraj postrojenih vojnika Počasne zaštitne bojne. Na samoj pozornici bit će suci Ustavnoga suda i novoizabrani predsjednik Josipović sa suprugom Tatjanom. Oni na pozornicu dolaze nakon što grički top označi podne i počnu zvoniti zvona s crkve sv. Marka.

Čim utihnu zvona slijedi himna "Lijepa naša", a nakon toga Josipović će prisegnuti pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec. Novi predsjednik priseže držeći lijevu ruku u visini ramena, a desnu na Ustavu, ponavljajući tekst prisege za sutkinjom Omejec.

Inače, sama prisega i njeno polaganje uređeno je Zakonom o izboru predsjednika kojim je određeno da Josipović izgovara tekst u kojem stoji da svojom čašću priseže da će dužnost predsjednika države obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

Josipović prisegu završava riječima "Tako mi Bog pomogao". Potom slijedi inauguracijski govor novoga predsjednika, a nakon ceremonije Josipović će šefove država primiti u palači Dverce na svečanom ručku. Javnost će o konačnim pojedinostima same inauguracije biti izviještena u sljedećih nekoliko dana, potvrđeno nam je u Uredu predsjednika i iz Josipovićeva stožera.

Na inauguracijskoj svečanosti nastupit će Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dječji zbor Zvjezdice.

Svečanost će osiguravati jake policijske snage, no u Ravnateljstvu policije nisu željeli otkriti pojedinosti, uz objašnjenje kako je riječ o tajnim i sigurnosnoosjetljivim podacima. Također će vrijediti i posebna prometna regulacija na zagrebačkom Gornjem gradu, o čemu će građani biti pravodobno informirani. Za praćenje inauguracije do sada je akreditirano više od stotinu novinara, fotoreportera i snimatelja, no ta brojka još nije konačna. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 14:23:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh