« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
premijerka poručuje

Priprema se novi natječaj za privatizaciju brodogradilišta

Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske predali su peticiju s više od 30 tisuća potpisa za spas hrvatske brodogradnje

(Davor Žunić/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Ozren Matijašević

,

HUS

,

privatizacija brodogradilišta

,

Sindikat metalaca Hrvatske

,

Vedran Dragičević

Premijerka Jadranka Kosor rekla je na današnjem sastanku predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) kako će učiniti sve da pomogne hrvatskoj brodogradnji, izjavili su nakon sastanka u Banskim dvorima sindikalci.

Čelnici SMH-a i sindikalni povjerenici u brodogradilištima Brodosplit, 3. Maj, Uljanik i Brodotrogir predali su predsjednici Vlade peticiju s više od 30.000 potpisa kojom traže očuvanje hrvatske brodogradnje.

Iz Vlade poručuju da se nastavljaju daljnje konzultacije i pripreme za provedbu drugog kruga natječaja za privatizaciju brodogradilišta, s ciljem uspješnog završetka tog procesa.

Predsjednik SMH-a Vedran Dragičević rekao je novinarima da nisu dobili nikakva obećanja, te da sindikat nastavlja s najavljenim aktivnostima. 21. listopada u 15 sati održat će mirni prosvjed u 3. maju, a idućeg dana će se sastati s predstavnicima drugih sindikata koji djeluju u brodogradilištima te dogovoriti zajedničku strategiju.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec sastat će se s direktorima brodogradilišta i sutra otići u Bruxelles gdje će pregovarati oko "neke nove varijante" privatizacije brodogradilišta, kaže Dragičević.

Drugi krug natječaja za privatizaciju zasad neće ići, a postoji mogućnost da natječaj bude objavljen za mjesec dana ili kasnije, ovisno o tome što će Polančec dogovoriti u Bruxellesu, kazao je Dragičević.

O Vladi je danas progovorio i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević koji je danas u Osijeku izjavio da prvih 100 dana Vlade premijerke Jadranke Kosor zaslužuje negativnu ocjenu.

Kaže da je u tome razdoblju došlo do pada industrijske proizvodnje i zaposlenosti u prerađivačkoj industriji te porasta nezaposlenosti u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Na konferenciji za novinare Matijašević je rekao kako su ovo razdoblje obilježile negativne odluke Vlade o uvođenju tzv. kriznog poreza i povećanja stope PDV-a.

HUS inzistira na smanjivanju troškova javnoga sektora, posebice državne i lokalne administracije, te hitnom obračunu s kriminalnom u poduzećima u većinskom državnom vlasništvu i javnim poduzećima, jer ako se obračunamo s kriminalom neće nam trebati "harač" niti povećanje PDV-a, ustvrdio je Matijašević.

15.10.2009. 13:35:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh