« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Prioritet Vlade u 2010. bit će potpora gospodarstvu

Biti će iznimno teško, trudimo se, međutim, ima niz poteškoća s kojima se suočavamo, poručila je premijerka

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Vlada

,

HSS

,

korupcija

,

Jadranka Kosor

,

hrvatsko gospodarstvo

,

privatizacija brodogradilišta

Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas novinarima da će u 2010. prioritet vlade biti snažna potpora gospodarstvu, te da borba protiv korupcije i kriminala ostaje jedan od temeljnih stupova rada vlade u idućoj godini.

Nakon gostovanja na programskoj skupštini HSS-a, Kosor je na zamolbu novinara da objasni jučerašnju najavu da će 2010. biti teža od ove godine, odnosno što će ona i vlada sve poduzeti da tako ne bude, istaknula da su to mjere na kojima se već nekoliko mjeseci rade, i to intenzivno, a vezane se uz, primjerice, tzv. fond za potporu gospodarstvu.

Premijerka je kazala da to uključuje potpora onim tvrtkama koje, ako se nađu u teškoćama, imaju mogućnost "preživjeti". Cilj je očuvanje svakoga radnog mjesta i eventualno otvaranje novih, dakle potpora malom i srednjem poduzetništvu, ali i gospodarstvu u cjelini, rekla je Kosor. Dodala je da se tu uključuje i poljoprivredu, ali i turizam, jer sve pretpostavlja da bi sljedeća turistička godina mogla biti teška, pa se tu mora uložiti maksimum napora.

Podsjetila je da jednu od najtežih zadaća - privatizacija brodogradilišta - Vladu čeka već početkom iduće godine.

"Zato govorim da će biti iznimno teško, trudimo se, međutim, ima niz poteškoća s kojima se suočavamo", rekla je Kosor.

"Borba protiv korupcije, borba protiv kriminala - ostaje jedan od temeljnih stupova rada vlade u sljedećoj godini. Dakle, idemo beskompromisno do kraja i sigurna sam da ćemo i u sljedećoj godini imati značajne rezultate i u tom smislu", Jadranka Kosor

Kosor je istaknula kako očekuje da će "borba za gospodarstvo, ali i borba protiv korupcije te raščišćavanje nekih afera, ojačati gospodarstvo" i "dodatno otvoriti vrata investicijama u Hrvatsku".

Najavila je da se radi na mjerama kako bi Hrvatska što se tiče investiranja uistinu postala poželjna zemlja.

Odgovarajući na pitanje novinara, premijerka je kazala kako vjeruje da teškoća s isplatom mirovina u 2010. neće biti.

"Kao što ste vidjeli i u toj preteškoj 2009. mi smo isplatili ono što je bilo predviđeno za dug umirovljenicima u ovoj godini, znači više od 833 milijuna kuna", rekla je Kosor. Navela je, uz ostalo, da će se otprilike isti iznos isplatiti i za povrat duga umirovljenicima u sljedećoj godini, pa u 2011. i 2012.

Istaknula je da sve mjere traže dodatni angažman, okupljanje svih koji nešto znaju u Hrvatskoj i da na tome radi i ovih dana. "Dakle, okupiti sve koji nešto znaju, od uvaženih ekonomista, svakako bankara i predviđam do kraja godine nekoliko tih sastanaka u tom smislu", istaknula je.

Kosor je podsjetila na niz mjera koje je vlada već poduzela, a posebno je istaknula projekt objedinjene javne nabave, dodatne mjera štednje i slično. Analiziraju se menadžerski i svi drugi ugovori, pa će se ćemo sve te stvari ujednačiti i tu će biti dodatne uštede, kazala je, uz ostalo, Kosor istaknuvši da je mnogo toga već dovedeno u red i racionalizirano. (hina/metro-portal)

19.12.2009. 18:15:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh