« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
'DOAJEN' DEMOKRACIJE

Primorac nema ništa protiv studentskog marša

Ministar je, u svojoj uobičajenoj maniri, indirektno rekao kako su studenti u pravu, te da se u biti s njihovim zahtjevima slaže.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Dragan Primorac

,

studentski prosvjed

,

fakulteti

,

besplatne bilježnice

,

školstvo

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

studentski marš

,

obrazovanje

,

ustavne promjene

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da je najavljeni marš studenata demokratsko pravo te da se dio studentskih traženja dotiče same biti problema koja traži promjenu zakonske regulative u područjima znanosti i visokoga obrazovanja.

Na molbu novinara, ministar Primorac, koji sudjeluju u radu konferencije o prevenciji nasilja među djecom i mladima, osvrnuo se i na najavu sutrašnjega marša studenta.

Rekavši da svatko ima pravo na svoj zahtjev, ali da zahtjev treba i jasno formulirati, Primorac je istaknuo da besplatno osnovno obrazovanje i odluka da srednje obrazovanje bude besplatno i obvezno dovodi i do potrebe ustavnih promjena.

Izjavio je da duboko vjeruje da će se tijekom ljeta donijeti odluka o uvođenje obveznoga srednjeg obrazovanja posebice zato što je odlučeno da će udžbenici biti besplatni za sve razrede srednjih škola.

To je, dodao je ministar, civilizacijski iskorak koji Hrvatsku stavlja uz bok malobrojnih zemalja u svijetu, bit će primjer i za mnoge države Europske unije.

Besplatno će biti i visoko obrazovanje za sve koji ispune uvjete, istaknuo je Primorac. Spomenuo je da će od iduće školske godine uvjet biti i državna matura te da će studenti koji ispune sve uvjete tijekom studija, što uključuje i potreban broj ECTS bodova, nastaviti besplatno studirati dok će drugi morati nadoknaditi to što nisu ispunili uvjete.

To pak znači, ustvrdio je Primorac, da će u Hrvatskoj obrazovanje biti besplatno od osnovnog obrazovanja pa do doktorata ako student ispuni sve utvrđene uvjete.

Rekavši da je u proteklih šest godina sustav obrazovanja i znanosti doživio više promjena nego tijekom šest desetljeća, Primorac je istaknuo da su te promjene dovele do toga da Hrvatska postane vodeća zemlja u regiji kad je riječ o sustavu obrazovanja.

Na pitanje novinara Primorac se osvrnuo i na odluku o besplatnim udžbenicima za osnovne i srednje škole, rekavši da se oni koji su u sustavnu obrazovanja bili protiv toga i u njemu obnašali visoke dužnosti morati s time živjeti i s time se suočiti. (hina/metro-portal)

15.05.2009. 14:16:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh