« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 dana i 4 sata
STVARNO?

Prilično neočekivani znak demencije

Žene su izložene većem riziku od razvoja te bolesti, ali uočavanje znakova i simptoma može pomoći ljudima da započnu s liječenjem koje im može poboljšati kvalitetu života

Što vam se događa?
Što vam se događa? (Arhiva)
Više o

demencija

,

problemi

S godinama postaje sve važnije razmišljati o zdravlju mozga. Važno je obratiti pozornost na to kako funkcionira naše razmišljanje i pamćenje, jer bilo kakve promjene mogu utjecati na budućnost.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dob je najznačajniji faktor rizika za demenciju. Žene su izložene većem riziku od razvoja te bolesti, ali uočavanje znakova i simptoma može pomoći ljudima da započnu s liječenjem koje im može poboljšati kvalitetu života.

"Nešto što bi ljude moglo iznenaditi jest da je depresija faktor rizika za demenciju", kaže neuropsihologinja Jessica Caldwell, direktorica Centra za prevenciju Alzheimerove bolesti na klinici Cleveland.

Nedavna istraživanja podupiru izjavu dr. Caldwell. Na primjer, meta-analiza iz 2023. u The Journal of Neuropsychiatry pokazala je da se gotovo 9% svih novih slučajeva demencije i gotovo 11% dijagnoza Alzheimerove bolesti moglo povezati s depresijom. Autori su ovu vezu nazvali "složenim, zabrinjavajućim pitanjem".

Međutim, dr. Caldwell kaže da se ova depresija razlikuje od one koju ljudi mogu doživjeti ranije u životu.

"To je vrsta depresije koja se prvi put javlja u starijoj dobi. Depresivno raspoloženje može biti signal da se mozak mijenja ili faktor rizika da će se mozak kasnije promijeniti", napomenula je.

Simptomi depresije u starijoj dobi su, primjerice, poremećaji spavanja i gubitak interesa za gotovo sve aktivnosti. Moraju biti prisutni gotovo cijeli dan, svaki dan, najmanje dva tjedna.

Rizik faktora za demenciju je i gubitak sluha. Ostali simptomi demencije su gubitak pamćenja, gubitak pojma o vremenu, slabost na jednoj strani tijela, gubitak osjeta, iznenadna zbunjenost i promjene vida.

14.06.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh