« Znanost
objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana
WOW

Prijenos s Marsa - uživo!

Do sada smo dobivali fotografije i snimke Crvenog planeta "iz prošlosti", odnosno mogli smo vidjeti kako je on izgledao prije nekoliko dana ili tjedana

Ludo!
Ludo! (Arhiva)
Više o

Mars

,

ESA

,

prijenos uživo

Tijekom prijenosa uživo, prikazani su dosad neviđeni detalji „crvenog planeta", a video je dostupan putem Youtube kanala ESA.

Naime, do sada smo dobivali fotografije i snimke Crvenog planeta "iz prošlosti", odnosno mogli smo vidjeti kako je on izgledao prije nekoliko dana ili tjedana.

Slike koje se dijele na YouTubeu, ESA-inom Twitter računu i uz #MarsLIVE prikazat će planet kakav nikada prije nije viđen, rekla je ESA.

Događajem se slavi 20. godišnjica lansiranja orbitera agencije Mars Express - misije snimanja trodimenzionalnih slika površine planeta kako bi se vidjela s potpunijim detaljima.

„Mars Ekspres" nalazi se na više od 17 kilometara visine iznad površine Marsa.

To je stara kamera, izvorno planirana za inženjerske svrhe, na udaljenosti od gotovo tri milijuna kilometara od Zemlje.

„Obično vidimo slike s Marsa i znamo da su snimljene prije nekoliko dana. Uzbuđen sam kada vidim Mars u realnom vremenu", kaže James Godfi, rukovodilac operacija svemirskih letjelica u Centru za kontrolu misije ESA.

U pozadini slika nisu bile vidljive zvijezde jer je Mars prilično svijetao, primijetio je Colin Wilson, projektni znanstvenik u ESA-i.

"Ako ste mu vrlo blizu, još je svjetlije", primijetio je Wilson, a to zaklanja okolne zvijezde u ovom posebnom kutu iz kojeg svemirska letjelica snima slike.

No, da ste bili na letjelici Mars Express, mogli biste vidjeti veći dio svemira, dodao je Wilson. "A to je zapravo ključno za navigaciju Mars Expressa", rekao je. Svemirska letjelica koristi kartu na brodu i svoje slike zvijezda kako bi se orijentirala u svemiru, slično kao što su ljudi stoljećima unazad plovili oceanima.

Odašiljanje s Marsa je neko vrijeme bilo prekinuto, primijetili su znanstvenici ESA-e, jer je zemaljska stanica u blizini Madrida iskusila loše vrijeme.

04.06.2023. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh