« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
REKTORSKI ZBOR:

Prijedlog zakona o sveučilištima bit će dovršen do 25. veljače

Zakonski prijedlog bi nakon što s njime bude upoznat Rektorski zbor trebao biti upućen u saborsku proceduru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

MZOŠ

,

Rektorski zbor

,

Ivan Pavić

,

zakon o sveučilištima

Predsjednik Rektorskoga zbora visokih učilišta Republike Hrvatske i rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare da će konačni prijedlog zakona o sveučilištima biti predočen rektorskom zboru na idućoj sjednici 25. veljače.

Rektor Pavić, koji je danas u Zagrebu predsjedao sjednicom rektorskoga zbora, istaknuo je da se na taj zakonski prijedlog dugo čekalo te da je to vrlo važan zakon koji bi trebao regulirati uvjete upisa studenata i pitanje besplatnoga školovanja. Dodao je da bi spomenuti zakonski prijedlog trebao, nakon što se s njime upozna Rektorski zbor, biti upućen u saborsku proceduru.

Izvijestio je da je na sjednici rektorskoga zbora izvješće podnio predsjednik povjerenstva za izradu novoga modela financiranja sveučilišta Žarko Puhovski.

Po Pavićevim riječima, rektorski zbor suglasan je s prijedlogom toga povjerenstva da se od iduće akademske godine svi studenti upisuju besplatno u prvu godinu studija, ali smatra da se treba još razraditi i pojasniti prijedlog školarina za one studente koji tijekom prve godine studija neće postići traženi uspjeh.

Dodao je da rektorski zbor raspravio i pravilnik o akreditaciji koji je, istaknuo je, bio dokument koji nam je nedostajao i koji, na temelju najboljih europskih iskustva, treba riješiti pitanje izdavanja dopusnica za izvođenje studijskih programa.

Rektorski zbor raspravljao je danas i o tijeku priprema državne mature o čemu je članove izvijestio državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić koji je novinare izvijestio da se od 33.000 učenika za polaganje državne mature prijavilo 29.500 učenika.

Pozvao je i ostale učenike da se do 31. siječnja, kada istječe rok prijava za polaganje državne mature, prijave za polaganje toga ispita te podsjetio da je državna matura obvezna za sve gimnazijalce i učenike strukovnih škola koji žele nastaviti obrazovanje na sveučilištima i veleučilištima. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 18:07:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh