« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
UDRUGE PORUČUJU:

Prijedlog zakona o potpomognutoj oplodnji je diskriminacijski

Zakon dopušta umjetnu oplodnju samo ženama u braku što ograničava pravo na slobodno odlučivanje o rađanju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Iskorak

,

Kontra

,

umjetna oplodnja

,

Ženska mreža Hrvatske

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Ženska mreža Hrvatske te pravnici udruga Iskoraka i Kontre u današnjem su priopćenju izrazili zabrinutost novim prijedlogom zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji, kako ocjenjuju, prema ženama sadržava diskriminacijske odredbe jer bi ta oplodnja bila dostupna samo ženama u braku.

Udruge poručuju da reproduktivna prava žena trebaju biti zajamčena svim ženama bez obzira na njihov njihov bračni status. Donošenjem zakona koji ograničava prava žena koje nisu u braku na liječenje od neplodnosti ograničava prava žena na slobodno odlučivanje o rađanju, navode u priopćenju.

Medicinski potpomognuta oplodnja ne služi samo kao način liječenja neplodnosti, nego i kao pomoć ženama koje nisu u vezi da začmu dijete, ističu, dodajući da zakon koji regulira reproduktivna prava žena u prvome redu mora biti usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova te međunarodnim pravnim normama.

Od Vlade traže da uskladi spomenuti prijedlog zakona s pozitivnim nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom te da uputi u proceduru prijedlog zakona koji neće biti diskriminacijski prema ženama s obzirom na njihov bračni status, navodi se, među ostalim, u priopćenju udruga. (hina/metro-portal)

29.05.2009. 15:08:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh