« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
SRETAN ROĐENDAN!

Prije točno 20 godina pokrenuta prva web stranica

Na današnji je dan fizičar CERN-a Tim Berners Lee objavio prvu web stranicu u povijesti i time obilježio početak korištenja jednog od najvažnijih izuma 20. stoljeća

Prvi web server, pretraživač i editor u povijesti
Prvi web server, pretraživač i editor u povijesti (CERN)
Više o

internet

,

Tim Berners Lee

,

World Wide Web

Prije točno 20 godina, 6. kolovoza 1991. godine, tada 36-godišnji fizičar i zaposlenik švicarskog CERN-a Tim Berners-Lee objavio je na Internetu prvu web stranicu u povijesti. Budući da se radilo tek o svojevrsnom testu, ne čudi da je stranica bila vrlo bazična i neugledna za današnje pojmove, a ako je vjerovati CERN-u, adresa prve stranice bila je Info.cern.ch. Na žalost, stranica se kasnijih mjeseci i godina nadopunjavala i ne postoje slike originalnog izgleda. Primjerak iz 1992. godine možete pronaći ovdje.

Sama stranica nije bila bogzna kako posjećena, što nimalo ne čudi, budući da su jedini ljudi koji su imali softver da joj pristupe bili Berners-Lee i njegovi kolege s CERN-a, tako da je svijet ostao uglavnom nesvjestan da je tog dana rođeno nešto što će nekoliko godina kasnije potpuno promijeniti svijet i način na koji vodimo živote.

World Wide Web kakvim ga danas poznajemo nastao je 1994. godine, kada je Berners-Lee osnovao World Wide Web Consortium (W3C) na MIT-u, koji je usvojen kao standard prema kojem će sve stranice u budućnosti raditi na isti način. Ovo je bio potez koji je Internet učinio dostupnim široj javnosti i zbog toga se Berners-Lee smatra ocem modernog Interneta.

Današnji je život nezamisliv bez Interneta i svih blagodati informacija i komunikacije koju nam pruža. Ne možemo ni zamisliti kako li će tek izgledati za 20 godina. Sigurni smo da će otkrivanje toga biti zabavno.

07.08.2011. 10:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh