« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŠIMONOVIĆ:

Prije odlaska u UN želim završiti posao oko poglavlja 23

Šimonović je protekli tjedan izjavio da je blokada toga poglavlja isključivo politički motivirana

(Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

UN

,

pristupni pregovori

,

Ivan Šimonović

,

Poglavlje 23

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je u utorak da bi prije odlaska na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava želio završiti posao oko otvaranja poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, u pregovorima s EU-om.

Prije odlaska na novu dužnost volio bih da se otvori poglavlje 23 i dobiju mjerila za zatvaranje, rekao je Šimonović koji prisustvuje obilježavanju Dana poduzetnika u hotelu Westin.

Dodao je kako će o datumu odlaska u New York znati više nakon četvrtka, kada ide na razgovore u UN.

Predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor bili su uključeni u "odmakloj fazi izborne procedure" za mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava, kazao je Šimonović.

"Od njih sam imao podršku, ali i jasan nalog da probam odgoditi taj prelazak dok se ne završi posao oko poglavlja 23", rekao je Šimonović.

Europska komisija još je prije godinu i pol ocijenila da Hrvatska ispunjava mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju, ali su onda neke zemlje članice odlučile blokirati to poglavlje nakon što je glavni haški tužitelj Serge Brammertz izrazio nezadovoljstvo zbog hrvatske suradnje glede pristupa vojnim dokumentima, odnosno topničkim dnevnicima iz Oluje.

Šimonović je protekli tjedan izjavio da je blokada toga poglavlja isključivo politički motivirana i da nema veze sa stanjem pravosuđa u Hrvatskoj.

Šimonović je izabran za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava, a bit će prva osoba koja obnaša tu novu dužnost koju je u prosincu 2009. odobrila Opća skupština UN-a.(hina/metro-portal)

04.05.2010. 12:55:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh