« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
STRAŠNO!

Prijatelji životinja upozorili na strašne brojke

Na Trgu bana Jelačića 12 aktivista s 12 vizuala tvorilo je instalaciju dužine više od 12 metara, prikazujući tko se krije iza brojke 60 milijarda

Nevjerojatan broj ubijenih životinja godišnje
Nevjerojatan broj ubijenih životinja godišnje (Prijatelji životinja)
Više o

Trg bana Jelačića

,

Prijatelji životinja

,

performans

,

Svjetski dan životinja s farmi

Povodom Svjetskog dana životinja s farmi (2.10.), udruga Prijatelji životinja u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića dojmljivim performansom skrenula je pozornost na golem broj krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta zbog nezdrave i dugoročno neodržive navike jedenja mesa, mlijeka i jaja.

12 aktivista s 12 vizuala tvorilo je instalaciju dužine više od 12 metara, prikazujući tko se krije iza brojke 60 milijarda.  

Ovaj datum obilježava se u organizaciji Farm Animal Rights Movement (FARM), na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija, kako bi se skrenula pozornost na veliku patnju životinja koje umiru zbog ljudskih izbora prehrane. Porast broja životinja koje svake godine pate na farmama i umiru u agoniji u klaonicama potvrđuje aktualnost Gandhijeve izjave: 'Najnasilnije oružje na svijetu jest vilica kojom se hranimo.'  

Mnogim ljudima duboko je stalo do pasa, mačaka i ostalih životinja s kojima dijelimo svoje domove i koje doživljavamo kao inteligentne i jedinstvene pojedince. Jednako tako, i krave su ne samo nježne i blage nego su i majke pune ljubavi. Svinje su zaigrane, znatiželjne životinje s visokom inteligencijom, koje sanjaju i prepoznaju vlastito ime te mašu repom kad su sretne. Kokoši i purani su društvena bića koja imaju najmanje 20 različitih izraza za hranu i uživaju u izležavanju na suncu. Svaka od ovih životinja osjeća sreću, zaigranost i privrženost, no u sustavu proizvodnje hrane one doživljavaju samo tugu, usamljenost i bol.  

Odmah nakon Svjetskog dana vegetarijanstva (1.10.), Svjetski dan životinja s farmi podsjeća nas na sve te nevidljive životinje, daleko od naših očiju i srca, koje jednako vole slobodu i život kao i ljudi. Jednako žele da ih vidimo kao pojedince, a ne kao predmete čiji se životi na tržištu mjere u tonama mesa.

Svaka osoba trebala bi se zapitati gdje se nalaze tolike životinje i kako završavaju jer je odgovornost svakoga od nas učiniti njihovu patnju i njihove živote vidljivima.  

Prijatelji životinja apeliraju na sve da probude u sebi suosjećanje i da im to bude motiv za odabir veganske prehrane, stvarajući time bolji svijet za sve životinjske vrste. Uz povoljan učinak na zdravlje i okoliš, time se doslovno spašavaju životi, i životinjski i ljudski.  

Više informacija može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.vegan.hr, dok se na www.youtube.com/afcroatia može pogledati kratki film '60 milijardi života'.

02.10.2014. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh