« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NACIONALNO VIJEĆE

Prihvaćeno izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera

Ministar pravosuđa izvjestio je kako je od 195 mjera akcijskog antikorupcijskog plana do sada provdeno 80 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Ministarstvo gospodarstva

,

antikorupcijska strategija

,

Ivan Šimonović

,

Ministarstvo pravosuđa

,

Strategija suzbijanja korupcije

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na današnjoj je sjednici prihvatilo izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera Ministarstva pravosuđa i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izvjestio je kako su sudovi prošle godine izrekli 206 presuda za korupciju i organizirani kriminal, a u prvih šest mjeseci ove godine izrečene su već 173 presude. Od 195 mjera iz akcijskog plana Strategije suzbijanja korupcije izvršeno ih je 80 posto, a ostale se provode. Ministar je govoreći o prevenciji izdvojio kampanju kojom se želi podignuti svijest građana o štetnosti korupcije i pohvalio se kako su antikorupcijske web stranice do sada zabilježile 527 tisuća posjeta, dok je putem telefona bilo 113 prijava.

Pojava korupcije sprečava se i ciljano pa su na internet postavljene sve presude Viskog trgovačkog suda, a napor pravosuđa pokazuje i projekt e-spis kojim se u svakom trenutku može pratiti kretanje spisa po sudovima. Osigurani su i kriteriji za ulazak u pravosudnu profesiju i napravljen sustav vrednovanja sudačkog rada, dok je u zatvorskom sustavu rotacijom promijenjeno 30 posto čelnika, kazao je ministar.

Zakonom je omogućeno da se zbog korupcije i organiziranog kriminala plijeni imovina ne dokaže li se legalno podrijetlo, a uz uskočko tužiteljstvo ustrojeni su uskočki sudovi i policija. Ministar procjenjuje da će koruptivni rizici s obzirom na krizu i recesiju porasti, ali i da u težim gospodarskim uvjetima treba očekivati i veću osjetljivost građana na korupciju.

Vijeće i Ministarstvo pravosuđa za rujan su najavili organizaciju zajedničke rasprave o europskim iskustvima zaštite zviždača.

Izvor: Hina

14.07.2009. 15:58:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh