« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
KAMPANJA

Kako izbjeći sukob interesa

Edukativna kampanja Transparency International Hrvatske upućena je građanima i nedavno izabranim lokalnim dužnosnicima

(Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

TIH

,

sukob interesa

,

Zorislav Antun Petrović

,

Kako spriječiti sukob interesa

,

Zakon o sprečavanju sukoba interesa

Transparency International Hrvatske pokrenuo je edukativnu kampanju 'Kako izbjeći sukob interesa' kojom građane i lokalne dužnosnike izabrane na posljednjim izborima žele pobliže upoznati s osnovnim značajkama Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Uz web stranicu sukobinteresa.net i tiskanu brošuru, TIH će u sklopu kampanje održati niz predavanja te provesti istraživanje kojim želi utvrditi stav lokalnih dužnosnika o pojedinim odredbama Zakona.

Prema podacima TIH-a, Zakon o sprječavanju sukoba interesa najčešće su kršili dužnosnici koji nakon dolaska na vlast u zakonom propisanom roku nisu prenijeli udjele u svojim tvrtkama ili su tijekom obnašanja dužnosti pogodovali članovima svojih obitelji. Veliki problem su i netočno ispunjene imovinske kartice, no kao jedina sankcija do sada je zabilježeno objavljivanje nepravilnosti u službenom glasilu, upozoravaju u TIH-u.

"Riječ je o Zakonu koji je jedan od temeljnih u suzbijanju korupcije. No, kako se u šest godina od donošenja više puta mijenjao, o njemu još nismo dobili povratnu informaciju od građana ili dužnosnika na koje se odnosi", kazao je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović. On je objasnio da će se predavanja prvo održati u regionalnim centrima, te da se prikupljaju se sredstva kako bi se organizirala i u svim županijskim središtima za što je do sada osigurano oko 140 tisuća kuna koje je doniralo norveško veleposlanstvo.

Izvor: Hina

14.07.2009. 15:30:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh