« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Prihvaćena revizija gradskog proračuna za 2007.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/CROPIX)
Više o

gradski proračun

,

zagrebačko Gradsko poglavarstvo

,

revizija proračuna

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo na sjednici u utorak je prihvatilo Izvješće o obavljenoj reviziji Proračuna za 2007. što ga je sastavio Državni ured za reviziju te zadužilo pročelnike gradskih ureda da u djelokrugu svog dijela posla riješe primjedbe i preporuke državnih revizora i kontinuirano rade na uklanjanju postojećih nedostataka.

Državni ured u svom uvjetnom mišljenju navodi primjedbe u vezi s iskazanim prihodima i rashodima u knjigama i izvješćima, popisom imovine jer ne obuhvaća cjelokupnu nefinancijsku imovinu. Raspolaganje nekretninama trebalo bi urediti posebnim aktom kojim će se utvrditi načela i kriteriji u njihovom raspolaganju, navodi Državna revizija. Također, ističe da nema pisanog pravila niti kriterija kojim će se načinom utvrđivati vrijednost zemljišta.

Revizija ističe da nije donesen jedinstveni plan nabave roba, radova i usluga niti postoje pisane procedure kojima bi bili utvrđeni kriteriji kada se postupci javne nabave trebaju obaviti jedinstveno na razini Grada, a kada javne postupke provode gradska upravna tijela. Radovi i usluge ugovoreni su u većem iznosu od osiguranih sredstava u proračunu.

Po mišljenju Državne revizije, nije razvidna ekonomska opravdanost djelomične prodaje 49 posto udjela trgovačkog društva u vlasništvu Grada koje je osnovano radi pružanja usluga oglašavanja na javnim površinama Grada. Državna revizija ističe i da odluku o prodaji, prijenosima ili stjecanju udjela u kapitalu trgovačkog društva nije donosilo predstavničko tijelo, te da prijenos nekretnina radi gospodarskog iskorištavanja te prodaja nekretnina izravnom pogodbom i darovanje nekretnina nisu u skladu s zakonskim odredbama.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić na upit novinara rekao je da s Izvješćem ne mogu polemizirati, da su sve radili sukladno zakonskim propisima te da su u financijskim izvješćima u svim aspektima iskazali objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine. Kojić je pitao zašto nije konstatirano da je država uzela 830 milijuna kuna prihoda, a nije kazala koje se funkcije trebaju smanjiti, pa su kupnju nekretnine Gredelj preusmjerili na Holding. Sve je isfinancirano, osim jedne tranše koja je uplaćena u siječnju 2008., a odnosilo se na 2007. i to se sada u Izvješću spominje kao grijeh, rekao je Kojić.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da nedostatkom smatra što nisu uspjeli oformiti jedinstveni sustav javne nabave Grada i Holdinga, jer je nelogično da skoro svaki gradski Ured, zavod ili služba nabavlja. Najavio je da će inzistirati da tijekom slijedeće godine profunkcionira agencija jedinstvene nabave, po prvi puta u Hrvatskoj te da će s jedinstvenim sustavom nabave napraviti revoluciju u pozitivnom smislu riječi, stvarajući stvari na kup uštedjeti će novce.

Glede zamjerki na nedostatak kriterija u načinu obračuna cijene zemljišta, zagrebački gradonačelnik je rekao da tamo gdje su god mogli računati prodaju zemljišta po BRP-u (bruto razvijenoj površini), to su učinili, a tamo gdje su bili prisiljeni na zamjene zemljišta nisu mogli primijeniti BRP.

Glede primjedbe Državne revizije da privatnici ne bi trebali financirati izradu detaljnih urbanističkih planova, odgovoreno je da su svi prihvaćeni planovi napravljeni u skladu s GUP-om i prostornim planovima. Bandić je rekao da bi se trebalo prestati "sotonizirati privatnike".

 

23.10.2008. 23:08:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh