« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
KOMENTAR

Priberite se! Drugi val dolazi, to je sigurno

Uz mnogo napora smo krivulju zaraza koronavirusom držali ravnom. No ako se sada svi skupa ne priberemo, prokockat ćemo mukom plaćeni uspjeh u borbi protiv zaraze, smatra Fabian Schmidt

Kako se boriti?
Kako se boriti? (Arhiva)
Više o

korona

,

Covid-19

,

drugi val

Mnoge zemlje svijeta su strogim lockdownom i konzekventnim praćenjem lanaca zaraze reagirale na pandemiju koronavirusa i time ostvarile uspjeh.

Krivulja zaraze, koja je na početku eksponencijalno rasla je stavljena pod kontrolu a broj novozaraženih je zadržan na niskoj razini. To je uspjelo zemljama poput Kine, Južne Koreje, Novog Zelanda, Tajvana ali i mnogim članicama Europske unije.

Nakon dramatičnih iskustava sakupljenih posljednjih pola godine je gotovo posvuda vlastima pošlo za rukom održavanje zdravstvenih sustava funkcionalnima i pokretanje gospodarstva iz letargije unatoč teškim udarcima.

Pandemija koronavirusa još uvijek nije doživjela vrhunac

No normalnost koja se polagano počela vraćati u pojedine zemlje nas ne smije navesti na lakomislenost. Pandemija još uvijek nije iza nas. Zapravo eksponencijalna krivulja novih zaraza na globalnoj razini ponovno raste. Dakle svakim danom broj zaraženih je u porastu, ne u padu. Zaraza je trenutno opasnija nego što je bila na početku.

Ona posebno bjesni tamo gdje zdravstveni sustavi ne funkcioniraju tako dobro, gdje su ljudi siromašniji i zbog toga su prisiljeni živjeti u skučenim uvjetima ili tamo gdje odgovorni gospodarske interese stavili iznad zdravlja svojih građana i nisu poduzeli potrebne stroge mjere.

Zemlje teško pogođene koronom bi trebale biti pouka

I dok u zemljama poput SAD-a, Brazila, Indije, Rusije, Južne Afrike ili Meksika prvi val koronavirusa još uvijek ide prema vrhuncu, u zemljama koje su relativno dobro prošle početak pandemije, prijeti ono čega se svi pribojavaju: drugi val. I zaista: u mnogim zemljama EU-a broj novozaraženih ponovno ide prema gore.

Sljedeći val dakle dolazi, to se sa sigurnošću može reći. Njega nije moguće spriječiti nego samo učiniti slabijim. No to će poći za rukom jedino ako građani i dalje budu suzdržani. A to prije svega znači: suzdržavanje od druženja, viđenja s drugima i pokazivanja na zabavama i priredbama.

Radije slaviti u manjim krugovima

Odmor, tamo gdje je ponovno omogućen, je moguć i u užem krugu obitelji ili prijatelja.Ali oni koji sada nemaju mira i misle da se pod svaku cijenu moraju umiješati u masu i pod utjecajem droge ili alkohola opustiti i ne misliti na razmak prema drugima, taj djeluje neodgovorno i nesolidarno.

Trenutno nizak broj novih zaraza smo svi mi zajednički skupo platili. Mnogi su izgubili bližnje i prijatelje. Drugi su izgubili radno mjesto ili su bankrotirali.

Njima ali i nama samima smo dužni koronavirus i dalje uzeti ozbiljno. Popuštanje mjera nije zeleno svjetlo za neobuzdanost.

Piše: Fabian Schmidt/DW
31.07.2020. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh