« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Prestanak pušenja učinkovitiji je od lijekova

Ako pušite i imate depresivne misli, prestanak pušenja oraspoložit će vas bolje od bilo kojeg antidepresiva

Prestanite pušiti, samo to ... :)
Prestanite pušiti, samo to ... :) (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

lijekovi

,

antidepresivi

,

prestanak pušenja

Pušenje je, naravno, loše za zdravlje u svim segmentima, a vrlo često pušači upadaju i u loša raspoloženja, koja se pokušavaju riješiti raznim lijekovima. No, istraživači s Oxforda tvrde da je zapravo vrlo jednostavno ukloniti depresivne misli - prestanite pušiti.

Problem je u tome što se u društvu ukorijenilo mišljenje da pušenje smiruje živce i pomaže u stresnim situacijama, što je potpuno pogrešno kad se pogleda djelovanje duhana na organizam.

Stoga je pušačima s mentalnim problemima još teže ostaviti cigarete jer vjeruju da im se na taj način oduzima glavno oružje u borbi protiv stresa. Zapravo, situacija je obrnuta, jer se opće zdravstveno stanje toliko popravi da se ljudi osjećaju puno bolje, a s tim odlaze i crne misli.

Istraživači su napravili detaljnu analizu 26 prijašnjih istraživanja o prestanku pušenja koje su provedene na osobama koje su pušile najmanje kutiju cigareta dnevno, a u njima se procjenjivalo mentalno stanje za vrijeme pušačkog staža, kao i tijekom šest mjeseci nakon prestanka pušenja. 

Kod osoba koje su prestale pušiti redom su bilježeni vrlo veliki pozitivni pomaci poput pada razina stresa, tjeskobe, depresije i poboljšanje psihološke kvalitete života. Što reći na sve ovo osim - prestanite pušiti. 

13.03.2014. 16:35:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh