« Život
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MA DA?!

Prestajemo biti djeca tek s 25 godina

Psiholozi tvrde da se granica adolescencije dramatično povećala i skočila s uobičajenih 18 na čak 25 godina

Adolescencija traje sve duže
Adolescencija traje sve duže (Arhiva)
Više o

djeca

,

mladi

,

državna granica

,

pubertet

,

adolescencija

Poznata rečenica koju je izgovorila svaka mama - ti ćeš uvijek biti moje dijete, počela se ostvarivati na najčudniji mogući način, jer dječji psiholog Laverne Antrobus iz londonske klinike Tavistock tvrdi da adolescencija ne zavšava više s 18 godina, nego tek sedam godina  kasnije, s 25.

Adolescenciju dječji psiholozi dijele na tri nove faze, pa tako rana adolescencija traje od 12. do 14. godine, srednja od 15. do 17., a kasna se protegnula od 18. do 25. godine. 

Naime, većina mladih je s 18 godina još uvijek pod prevelikim utjecajem hormona koji im priječe stabilno i zrelo ponašanje, a tome pridonosi i produženje trajanja obrazovanja. Upravo u tim godinama kasne adolescencije dolazi do najsnažnijeg oblikovanja ličnosti i mladima je najpotrebnija obiteljska podrška u tom procesu.

Situaciju dodatno komplicira pritisak zbog neostvarivanja ciljeva koje su njihovi roditelji već ostvarili u njihovim godinama, što narušava samopouzdanje i stvara kompleks manje vrijednosti.

Kako su dokazali neuroznanstvenici, mozak se ne prestaje razvijati prije dvadesete godine, što se do sada mislilo, tako da se kognitivni razvoj nastavlja i u toj, kasnoj fazi adolescencije, pa se tek nakon potpunog razvoja predfrontalnog korteksa može odrediti samopouzdanje i emocionalna zrelost.

No, neki su sociolozi već izrazili svoje neslaganje, tvrdeći da se radi o daljnjoj infantilizaciji mladih koji na taj način izbjegavaju odgovornost i uživaju u životu bez obaveza na teret svojih roditelja. 

29.09.2013. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh