« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UPOZORENJE

Prerano rođena djeca češće pate od psihijatrijskih poremećaja

Istraživanje je pokazalo da od nekog psihijatrijskog poremećaja u dobi od 11 godina pati gotovo jedna četvrtina prerano rođene djece

(Shutterstock)
Više o

djeca

,

bebe

,

mentalno zdravlje

,

prerano rođena djeca

,

psihološki poremećaj

,

psihijatrijski poremećaj

Intenzivna njega novorođenčadi danas je iznimno napredna i bebe koje su rođene sa samo 26 tjedana preživljavaju u sve većem broju. Ipak, takva su djeca pod većim rizikom od kasnijih kognitivnih, neuromotornih i senzornih oštećenja.

Pokazalo je to 11-godišnje istraživanje britanskih znanstvenika objavljeno u 'Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry'.

Znanstvenici su proučavali 219 djece u Velikoj Britaniji i Irskoj koja su rođena iznimno rano i pokazalo se da gotovo jedna četvrtina te djece u dobi od 11 godina pati od nekog psihijatrijskog poremećaja.

Najčešće se radi o poremećaju hiperaktivnosti (poremećaju pažnje) - u 12 posto slučajeva, zatim o emocionalnim poremećajima (devet posto slučajeva) i autističnim poremećajima (osam posto slučajeva).

Osim toga, pokazalo se da djeca koja su rođena ekstremno rano imaju tri puta veću mogućnost za kasnije poremećaje mentalnog zdravlja.

Voditelj studije dr. Johnson i njegove kolege napominju kako bi se veća pažnja trebala posvetiti ranom praćenju takve djece, što može pomoći u ranom otkrivanju mnogih problema i samim time ih uspješno liječiti.

25.04.2010. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh