« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SVEMIR

Prerano je za susret sa izvanzemaljcima

Za čovječanstvo nije pametno da se žuri stupiti u kontakt sa izvanzemaljskim civilizacijama i slanje podataka o tome gdje se nalazimo

Jednog dana ćemo ostati sami u svemiru
Jednog dana ćemo ostati sami u svemiru (Arhiva)
Više o

svemir

,

izvanzemaljci

,

Stephen Hawking

Kongres Međunarodnog astronomskog saveza (IAU), na kojem su gostovali neki vodeći svjetski astronomi i astrofizičari, je održan u Pekingu. Na njemu se dotakla  tema susreta sa izvanzemaljcima.

Nobelovac Brian P. Schmidt je tako izjavio kako za čovječanstvo nije pametno da se žuri stupiti u kontakt sa izvanzemaljskim civilizacijama i slanje podataka o tome gdje se nalazimo. Nešto slično je još prije rekao i Stephen Hawking, tvrdeći da je susret sa izvanzemaljcima prerizičan za ljudsku vrstu.

Schmidt, međutim, kaže kako nam je to najmanja briga jer zbog same veličine svemira susret sa nekom izvanzemaljskom vrstom je stvar daleke budućnosti i time se ne trebamo zamarati. Veća briga je naše Sunce, čiji će se život okončati za negdje oko 800 milijuna godina, što dovodi u pitanje ljudsku relevantnost u toj dalekoj budućnosti.

Schmidt je dobio Nobelovu nagradu za svoju teoriju o ubrzanju širenja svemira, što znači da su udaljenosti među galaksijama sve veće te da ćemo jednog dana, ako uopće budemo postojali, biti izolirani vlastitom mračnom kutku svemira, ali dok taj dan dođe možda i ovladamo tehnologijom koja će nam omogućiti transport na takvim velikim udaljenostima.

29.08.2012. 23:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh