« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SAMUEL ŽBOGAR:

Prerano je reći kad će Slovenija deblokirati posljednje poglavlje

Na pitanje što Slovenija traži od Hrvatske u poglavlju Vanjska politika, slovenski ministar vanjskih poslova nije dao konkretan odgovor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Vladimir Drobnjak

,

pregovori s EU

,

Samuel Žbogar

,

deblokada

,

pregovaračka poglavlja

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je sada prerano reći kad će Ljubljana deblokirati poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, zadnje poglavlje koje blokira u hrvatskim pristupnim pregovorima.

"Još imamo rezerve. Sada smo otvorili dva poglavlja o kojima smo dugo pregovarali i zadovoljni smo rezultatima. Sada se okrećemo poglavlju 31 (Vanjska, sigurnosna i obrambena politika), pogledat ćemo što je u tom poglavlju, koje smo uvjete stavili u to poglavlje iz drugih poglavlja i sukladno tome tražiti rješenje", rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

"Danas mi je teško reći kada će to poglavlje doći na dnevni red. Prerano je reći kada će biti otvoreno", dodao je.

Na pitanje što Slovenija traži od Hrvatske u tom poglavlju, u kojem zapravo nema europske pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, Žbogar je odgovorio prilično neodređeno.

"To se poglavlje može široko tumačiti u području dobrosusjedskih odnosa. Također smo uvjete iz nekih drugih poglavlja prenijeli u to poglavlje. Sada moramo podrobno razmotriti to poglavlje, a to dosad nismo napravili jer smo se usredotočili na ova dva poglavlja, koja su otvorena prošli tjedan", rekao je Žbogar.

Hrvatska je u prošli petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila pregovore u dva poglavlja, Okoliš i Ribarstvo, koja je Slovenija dugo bila blokirala. Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izjavio je u petak da ne vidi razloga da se i treće poglavlje koje još blokira Slovenija ne otvori ubrzo.

"U tom poglavlju nema nikakvih mjerila za otvaranje. Hrvatska je u tom poglavlju učinila sve. Treba podsjetiti da je Hrvatska aktivni sudionik niza mirovnih operacija, da sudjeluje u zajedničkoj europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, da je članica NATO-a, čime znatno doprinosi sigurnosti i stabilnosti.

Uz to poglavlje, Hrvatskoj je preostalo još otvoriti dva poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, koja bi se mogla otvoriti na sljedećoj pristupnoj konferenciji u travnju.

Žbogar je u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarao i s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom. Prema Žbogarovim riječima razgovaralo se o proširenju i o konferenciji o zapadnom Balkanu koju zajednički pripremaju Slovenija i Hrvatska sljedeći mjesec na Brdu kod Kranja. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 19:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh