« Žene
objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana
ZDRAVLJE

Preosjetljivost na progesteron

Postoji i alergija na hormon koji pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa

Progesteron može biti problematičan
Progesteron može biti problematičan (Arhiva)
Više o

progesteron

Progesteron je član skupine steroidnih hormona koji se nazivaju progestini. Ovaj hormon je neophodan za regulaciju menstrualnog ciklusa i održavanje rane trudnoće. U rijetkim slučajevima, neke žene mogu imati alergijsku reakciju na ovaj hormon, odnosno reakciju na progesteron (poznato i kao autoimuni progesteronski dermatitis). Iako je neuobičajeno i nije temeljito istraženo, može predstavljati problem za osobe sa simptomima. Intimina se udružila s ginekologinjom dr. Susannom Unsworth kako bi objasnila alergiju na progesteron i potencijalno pomogla ljudima s tim stanjem.

Kako djeluje progesteron?

Primarno proizveden u jajnicima, razine progesterona počinju rasti oko ovulacije i ostaju povišene tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa. Ako je oslobođena jajna stanica tijekom ovulacije oplođena, jajnik nastavlja otpuštati progesteron iz žutog tijela, pripremajući maternicu za trudnoću. Potiče žlijezde u sluznici maternice (endometriju) da luče hranjive tvari za prehranu ranog embrija. Sprječava stezanje stijenki maternice, čime se povećavaju šanse za implantaciju oplođenog jajašca. Ako nema oplodnje (odnosno, nema trudnoće), razina progesterona pada. To uzrokuje ljuštenje sluznice maternice i skupljanje stijenki maternice, što znači da ćete dobiti menstruaciju.

Što je preosjetljivost na progesteron?

Preosjetljivost na progesteron je rijetka autoimuna bolest. Imunološki sustav vašeg tijela abnormalno reagira na povišene razine progesterona tijekom lutealne faze vašeg menstrualnog ciklusa. To može dovesti do različitih dermatoloških i alergijskih znakova i simptoma. Obično je karakteriziraju kožni osipi koji se pogoršavaju tijekom lutealne faze menstrualnog ciklusa kao reakcija na više razine progesterona.

Uzroci i simptomi

Uzrok alergije na progesteron je nepoznat i potrebna su dodatna istraživanja o tome. Neki znanstvenici vjeruju da bi to moglo biti povezano s egzogenom izloženošću progesteronu, kao što je hormonska kontracepcija ili liječenje neplodnosti. Za neke žene to može biti i posljedica trudnoće. Ta izlaganja mogu uzrokovati preosjetljivost na hormon i potaknuti alergijsku reakciju.

Dr. sc. Unsworth donosi savjete o tome kako uočiti rane simptome: "Ključna značajka zbog koje sumnjam da netko ima alergiju na progesteron je prolazni osip koji je vrlo ciklične prirode - osip obično postaje ozbiljniji. Zatim, kada dođe menstruacija, slijedi proizvodnja progesterona u normalnom menstrualnom ciklusu i smiruje se. Međutim, dijagnosticiranje kod osoba s neredovitim ili rijetkim menstruacijama može biti teže."

Najčešći simptom je osip koji se pojavljuje nekoliko dana prije početka menstruacije i nestaje dan do dva nakon početka menstruacije. Međutim, simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe. Dok neki ljudi mogu imati blage simptome, drugi mogu imati ozbiljniju reakciju. Mogući znakovi alergije na progesteron su:

  • Dermatitis: crveni osip, koprivnjača, svrbež ili crvenilo mogu se pojaviti na koži;

  • Angioedem: oteklina nalik koprivnjači koja se javlja ispod kože;

  • Erythema multiforme: reakcija koja se obično pojavljuje na šakama i rukama;

  • Fiksna erupcija lijeka, reakcija koja se događa na istom dijelu tijela;

  • Neredovite ili obilne menstruacije ili čak izostanak (amenoreja);

  • Respiratorni simptomi: simptomi slični astmi, poput piskanja, nedostatka zraka ili kašlja.

Neki teški slučajevi mogu uključivati anafilaksiju, iznenadnu, po život opasnu alergijsku reakciju.

Može li se liječiti?

Kao što je gore spomenuto, alergije na progesteron obično su povremene, sa simptomima sličnim drugim alergijskim reakcijama. Stoga dijagnoza i liječenje mogu biti kompleksni. Obratite se svom liječniku ako osjetite bilo koji od opisanih simptoma. Oni će s vama razgovarati o vašim simptomima i možda će vas morati uputiti liječniku koji je specijaliziran za alergije i može organizirati odgovarajuće testiranje. Liječenje ovisi o težini stanja i može uključivati ​​antihistaminike, steroide ili specijalizirane lijekove za imunitet. Ostali tretmani također mogu uključivati ​​mjere za smanjenje proizvodnje progesterona, uključujući druge hormonske tretmane ili injekcije, a moguće čak i operaciju uklanjanja jajnika. Savjeti za izbjegavanje uporabe kontraceptiva koji sadrže progestin također su česti.

Dr. Unsworh dodaje: ''Liječenje će ovisiti o težini stanja. Moguće je da je jednostavno korištenje antihistaminika, zajedno s lokalnim liječenjem osipa, sve što je potrebno. Međutim, može biti potrebno značajnije liječenje s ciljem smanjenja proizvodnje progesterona u tijelu, uklanjanjem poticaja za reakciju. To bi moglo uključivati lijekove ili potencijalno operaciju uklanjanja jajnika.''

Dok je preosjetljivost na progesteron rijetka, intolerancija na progesteron mnogo je češća. Ovo nije alergijska reakcija, već opis nuspojava povezanih s progesteronom. Intolerancija na progesteron česta je kod žena koje koriste različite oblike hormonske terapije, kao što je kontrola rađanja ili hormonska nadomjesna terapija, gdje progestin ili progestin u liječenju mogu uzrokovati nuspojave, kao što su gastrointestinalne smetnje, nadutost, pa čak i promjene raspoloženja. Žene koje pate od predmenstrualnih simptoma, osobito promjena raspoloženja, također mogu reagirati na povišeni progesteron tijekom lutealne faze svog ciklusa. Iako ovo nije alergijska reakcija, ipak može uzrokovati uočljive i uznemirujuće simptome. Potičem sve koji misle da imaju te probleme da o tome razgovaraju sa svojim liječnikom," komentirala je dr. Unsworth.

Preosjetljivost na progesteron, iako rijetka, može značajno utjecati na kvalitetu života oboljelih. Poznavanje simptoma i razumijevanje temeljnog mehanizma stanja olakšava rano otkrivanje i dijagnozu. Ako sumnjate da možda imate preosjetljivost na progesteron, važno je razgovarati o simptomima sa svojim liječnikom. Uz pravilno liječenje, osobe s ovom bolešću mogu doživjeti olakšanje simptoma i poboljšati kvalitetu života.

05.07.2023. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh