« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Premlatili mladića jer je gay

Prevarom dogovorili sastanak na web portalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

premlaćivanje

,

premlaćen gay mladić

,

Neven Rauka

Pravni tim udruga Iskorak i Kontra priopćio je da je u povodu napada na 23-godišnjeg Nevena Rauka danas podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, ocjenjujući da to kazneno djelo, s obzirom na činjenicu da je oštećenik napadnut zbog svoje spolne orijentacije, treba sukladno zakonu tretirati kao zločin iz mržnje.

Kako navode, u Zagrebu je prije dva dana grupa mladića navečer fizički napala Nevena Rauka, mladića koji je putem jednog web portala dogovorio sastanak s nepoznatom muškom osobom u blizini Maksimirskog stadiona. U dogovoreno vrijeme dočekala ga je grupa mladića od koje je pokušao pobjeći autobusom, ali su ga pratili i kod zagrebačkog Krematorija fizički napali i zadali mu ozljede nosa i oka, te ga fotografirali.

Pravni tim je u povodu tog napada protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu za kaznena djela nasilničkog ponašanja, te rasne i druge diskriminacije. Pravni tim drži da ta kaznena djela, s obzirom na činjenicu da je oštećenik napadnut zbog svoje spolne orijentacije, treba sukladno zakonu tretirati kao zločin iz mržnje.

"Sa žaljenjem moramo ponoviti tvrdnju da je Zagreb postao nesiguran grad u kojem se učestalo događaju fizički napadi na građane i građanke, osobito u vrijeme održavanja nogometnih utakmica", stoji u priopćenju koje potpisuju koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras i koordinator Iskoraka, Centra za prava seksulanih i rodnih manjina Kristijan Grđan.

Navodeći kako su česti motivi takvih napada spolna orijentacija, nacionalna pripadnost ili boja kože, iz udruga upozoravaju kako "napadi motivirani mržnjom imaju za uzrok osjećaj opće nesigurnosti među pripadnicima manjina i visoko stigmatizirajući učinak".

Stoga od policije traže da "dosljedno provodi zakonodavstvo koje se tiče zločina iz mržnje", a od državnog odvjetništva da "prepozna taj napad kao kaznena djela ozljede, nasilničkog ponašanja i rasne diskriminacije, te ih kvalificira kao zločine iz mržnje. Također traže da se ubuduće vodi statistike o kaznenim djelima počinjenim iz mržnje, a od državnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova "da osude takav tip nasilja, te nadziru rad policije u takvim slučajevima".

Zagrebačka policija izvijestila je o tom događaju kao o razbojstvu, navodeći da su trojica nepoznatih počinitelja u ponedjeljak oko 21,30 na području Medveščaka, Remetska cesta, uz uporabu tjelesne snage 23-godišnjaku otuđili torbu s dokumentima. Materijalna šteta nije bila utvrđena, a na pregledu u bolnici Sveti Duh ozljede nanesene 23-godišnjaku okvalificirane su kao lakše. Nakon što se pronađu počinitelji i nad njima se dovrši kriminalistička obrada moći se reći koji su motivi napada nepoznatih počinitelja, navode u policiji. (hina/metro-portal)

14.01.2009. 15:07:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh