« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1929. - 2010.

Preminula filmska ljepotica Jean Simmons

Dobitnica Emmyja za ulogu u televizijskoj seriji "Ptice umiru pjevajući" umrla je u svom domu u Santa Monici u 81. godini od raka pluća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Jean Simmons

Glumica Jean Simmons, čija je ljepota ushitila mnoge glumce, od Kirka Douglasa do Laurencea Oliviera, umrla je u petak navečer u svom domu u Santa Monici, piše Los Angeles Times.

Simmons, dobitnica nagrade Emmy za ulogu u televizijskoj seriji "Ptice umiru pjevajući", umrla je u 81. godini od raka pluća, izjavio je njezin agent za novine.

Jean Merilyn Simmons rođena je 1929. u Londonu. Glumila je u nekoliko britanskih filmova u dobi od 15 godina.

Kasnije je otišla s budućim suprugom Stewartom Grangerom u SAD i postala je američka državljanka 1956. Mlada glumica tamne kose postala je slavna 1948. ulogom Ofelije u filmskoj verziji Hamleta Laurencea Oliviera. Ta joj je uloga donijela prvu od dvije nominacije za Oscara.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća snimila je više od 30 filmova, a među njima su "Spartak" Stanleya Kubricka, "Guys and Dolls" i "Elmer Gantry". Tijekom 60-godišnje karijere glumila je u više od 50 filmova i gotovo isto toliko televizijskih produkcija.

Glumila je s Frankom Sinatrom, Gregoryem Peckom i Marlonom Brandom.

Simmons je drugi put nominirana za Oscara za ulogu u filmu "Happy Ending", koji je režirao njezin tadašnji suprug Richard Brooks. (hina/metro-portal)

23.01.2010. 13:15:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh