« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
1934.-2010.

Preminula britanska književnica Beryl Bainbridge

Među najprovadanijim knjigama spisateljice preminule od raka najviše se izdvaja "An Awfully Big Adventure" po kojoj je 1989. snimljen i film

beryl bainbridge
beryl bainbridge (Getty Images)
Više o

Paul Mazursky

,

Talia Shire

Britanska spisateljica Beryl Bainbridge, nominirana pet puta za prestižnog Bookera i dobitnica dviju nagrada Whitbread za beletristiku, umrla je u petak u 75. godini u Londonu nakon duge borbe s rakom, izvijestio je u petak njezin agent.

Susan de Soissons iz izdavačke kuće Little Brown & Company izjavila je kako Bainbridge smatra doajenkom literature te osobom koju su "svi obožavali". Među njezinim najprodavanijim knjigama su "An Awfully Big Adventure", "Master Georgie", "Dressmaker", "A Weekend With Claud", "The Bottle Factory Outing" i "Injury Time".

Teme za njih često je crpila iz vlastita života. Britanska kraljica Elizabeta II. 2000. dodijelila joj je plemićku titulu za žene - Dame. Prema njezinu romanu "An Awfully Big Adventure", objavljenom 1989., snimljen je 1995. film s Alanom Rickmanom i Hughom Grantom. Godine 2008. Bainbridge je, prema popisu što ga je objavio list The Times, svrstana među 50 najvećih britanskih spisatelja od 1945. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 18:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh