« Film
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ZAGREBDOX

Premijerno prikazan film "U potrazi za Olujom"

Uloga međunarodne zajednice u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, te u suđenju Anti Gotovini izazvalo je veliko zanimanje javnosti.

Publika u kinu Studentskog centra u Zagrebu.
Publika u kinu Studentskog centra u Zagrebu. (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

ZagrebDox

,

UN

,

U potrazi za Olujom

,

Jack Baric

U sklopu "ZagrebDoxa" večeras je svjetsku premijeru imao dokumentarni film "U potrazi za Olujom" Jacka Barica, koji je zbog teme kojom se bavi - ulogom međunarodne zajednice u ratu na ovim prostorima i suđenjem generalu Anti Gotovini, i prije svog prikazivanja izazvao veliko zanimanje javnosti.

Jack Baric, američki autor hrvatskog podrijetla, kroz arhivski materijal i razgovore s Gotovininim odvjetnicima, suborcima, bivšim dužnosnicima Haaškog suda i pripadnicima UN-a, novinarima, članovima nevladinih organizacija, ali i zadarskim nadbiskupom Ivanom Prenđom te glumcem Goranom Višnjićem, preispituje politiku UN-a za vrijeme rata te pokušava saznati je li Gotovina samo žrtveno janje za neuspjehe međunarodne zajednice.

Film sam snimio jer me frustriralo pisanje zapadnih medija o sukobu u bivšoj Jugoslaviji kao građanskom ratu, a ne Miloševićevoj agresiji, rekao je Baric, istaknuvši da se ne slaže s politikom međunarodne zajednice na početku rata koja je mogla zaustaviti Miloševića i time spriječiti ubijanje tisuća i zbijeg milijuna ljudi.

Baric smatra kako se slučaj Gotovina dobro uklapa u ideju o građanskom ratu na ovim prostorima, a Haaški sud podupire priču o podjednakoj krivnji svih strana. Ako u Haagu imate puno srpskih vođa, onda mora biti i hrvatskih, to je logika kojom se oni vode, dodao je.

Vjerujem da je bilo zločina nakon "Oluje" i da oni koji su ih počinili moraju odgovarati, no mislim da Gotovina nije pravi čovjek za to, istaknuo je.

Jack Baric je studirao marketing na University of Southern California. Radi kao novinar u San Pedru i vlasnik je tvrtke "Pirate Town Productions" koja se bavi produkcijom dokumentaraca, reklama i namjenskih videofilmova.

Zbog iznimnog interesa publike, film "U potrazi za Olujom" prikazat će se na dodatnoj projekciji, u subotu u 12 sati u kinu SC. (hina/metro-portal)

28.02.2009. 03:02:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh