« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZORAN MILANOVIĆ:

Premijerka tvrdi da Vlada čini puno, a mi mislimo da može i više

Stanje u državi je velik razlog za razgovore, ali razina suradnje ovisit će o spremnosti Vlade da se posveti rješavanju problema, rekao je SDP-ov šef

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

HDZ

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović večeras je ispred Banskih dvora, gdje se susreo s predsjednicom Vlade i HDZ-a Jadrankom Kosor, izjavio kako ga je premijerka izvijestila da Vlada čini maksimalne napore za izlazak iz gospodarske krize, ali i istaknuo kako SDP smatra da Vlada može puno bolje.

Milanovićev je to odgovor na novinarski upit je li zadovoljan prvim formalnim susretom s premijerkom Kosor, na kojemu se, kazao je, razgovaralo o stanju u državi.

"Iznio sam stavove SDP-a na probleme u kojima živimo, a premijerka je rekla da Vlada radi i pokušava sve najbolje. Mi smatramo da može puno bolje. Zato razgovaramo", rekao je Milanović.

Upitan koja je bila svrha sastanka, odgovorio je da Vlada ima parlamentarnu većinu, ali da nije loše da čelni ljudi vodećih parlamentarnih stranaka sjednu i razgovaraju o hrvatskim problemima.

"To neće rezultirati velikom koalicijom jer Hrvatska nije u ratu, Hrvatska je u krizi. Vlada ima mandat, ima parlamentarnu većinu, ali situacija je teška", dodao je, ocijenivši zadnje Vladine mjere dobrima, ali i nedovoljnima s obzirom na situaciju.

"Mislim da je to (stanje u državi) veliki razlog za razgovor, a razina suradnje ovisit će o spremnosti Vlade da se zaista orijentira prema rješavanju temeljnih hrvatskih problema", rekao je čelnik SDP-a.

Kao najveće probleme Milanović je izdvojio prekomjernu i neodrživu javnu potrošnju, te preambiciozan i neostvariv državni proračun.

Istaknuo je SDP-ov stav da država čak ni kratkoročno ne može održati sadašnju razinu javne potrošnje, pozdravivši mjere Vlade i HNB-a u tom smislu, ali i ocijenivši ih nedovoljnima.

"U tom smislu, premijerka će imati našu potporu za razumne mjere štednje koje su ovoj krizi potrebne, jer Hrvatska nema rezervoar i resurse velikih bogatih europskih država", kazao je.

SDP-ovu potporu Vlada, naglasio je, ima i u borbi protiv korupcije, a kod premijerke se zauzeo za punu depolitizaciju i profesionalizaciju policije.

Milanović je rekao da mu premijerka nije predstavila neke nove Vladine mjere, da novi sastanak na tu temu nije dogovoren, ali jest oko promjena Ustava, i to za desetak dana.

Naglasio je da je večeras u Banskim dvorima između vladajućih i oporbe postignut napredak oko prijedloga ustavnih promjena, ali ne i konačni dogovor, te izrazio nadu da će i do njega doći u skorijem roku. (hina/metro-portal)

21.01.2010. 21:15:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh