« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ATRAKCIJA

Premiership donosi sjajnu zaradu od turizma

Tri četvrtine milijuna turista došlo je samo gledati utakmice, a troše trećinu više od običnih turista

Nogometaši privlače turiste iz cijelog svijeta
Više o

London

,

turizam

,

Premiership

Već godinama su Velika Britanija i London jedno od glavnih turističkih središta na svijetu. Prošle je godine Veliku Britaniju posjetilo 32 milijuna stranih turista, pri čemu je 14 milijuna posjetilo London.

Broj atrakcija i zanimljivosti koji privlače turiste je nemoguće pobrojati, no u zadnje vrijeme sve ih više dolazi zbog utakmica Premiershipa. Tako je prošle godine Englesku posjetilo 750.000 turista isključivo kako bi mogli prisustvovati utakmicama elitnog razreda otočkog nogometa. Za usporedbe radi kraljevsku Buckinghamsku palaču posjetilo je samo 50.000 ljudi.

Turisti koji su na Otok stigli zbog nogometa potrošili su 690 milijuna eura. U prosjeku svaki je potrošio oko 900 eura što je daleko više od 650 eura koliko u prosjeku troše 'obični' turisti.

Najviše 'nogometnih turista' već tradicionalno dolazi iz skandinavskih zemlja, a na vrhu su Norvežani. Svaki 13 norveški turist u UK dolazi zbog nogometa. Na drugom mjestu su gosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sve veći je broj i Kineza, Japanaca i Australaca. Najpopularniji stadioni su Old Trafford, Anfield i Emirates.

Utakmice Premiershipa prenose se u više od 200 zemalja svijeta, što je i jedan od razloga iznimne popularnosti engleskog nogometa.

19.08.2011. 12:29:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh