« Fun
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
STREETWISE

Preljub i prostitucija su najbolji ekonomski barometri

Zaboravite na standardne pokazatelje tržišnih kretanja, kriza je pokazala da su beskorisni, ali postoje i druga 'tržišta' s istim zakonima

(Corbis)
Više o

globalna ekonomija

,

prostitucija

,

ekonomski pokazatelji

Očekivani oporavak svjetske ekonomije s nestrpljenjem se iščekuje na svim mjestima pogođenim krizom no, kako prepoznati da dolazi?

Prema mišljenju Bloombergovog komentatora Matthewa Lynna, najbolje i najtočnije prognoze ne isplati se očekivati u uobičajenim ekonomskim izviješćima. Kriza je pokazala da su tradicionalne metode potpuno beskorisne.

Ono što bi se trebalo promatrati su dvije više ili manje povezane stvari - izvanbračne aktivnosti i cijena usluga latvijskih prostitutki. Zvuči nevjerojatno, ali čini se da su predviđanja tog 'barometra' precizna, a i ekonomisti već dugo govore kako je 'životinjski duh' neophodan za funkcioniranje biznisa.

Kao primjer koji potvrđuje ovakve poglede na ekonomiju navodi se britanski web preko kojega ljudi mogu dogovarati preljube. Podatak o 300 tisuća korisnika nije šokantan, ali zanimljivo je da su administratori primijetili da su 'aktivnosti' drastično skočile u trenutku velikih promjena na burzama.

"To je stvar samopouzdanja. Kada su tržišta u plusu svi su puni sebe i smatraju da se mogu izvući s preljubom, a kada stvari krenu nizbrdo treba im nešto za opuštanje", pojašnjava Rosie Freeman-Jones, glasnogovornica 'preljubničkog' web servisa.

Sličnim 'istraživanjem' bavio se i John Hempton, voditelj financijskog bloga koji je procjenjivao stanje ekonomije u baltičkim zemljama na temelju kretanja cijena usluga latvijskih 'kraljica noći'. Hempton pojašnjava da je industrija seksa dobar pokazatelj ekonomskog stanja jer je vrlo otvorena, ima fleksibilne cijene i vrlo kratkotrajne 'ugovore' između stranaka. A sudeći prema padu cijena za oko dvije trećine u godini dana baltičku regiju vreba deflacija.

Iako postoje očiti problemi oko korištenja takvih podataka u obzir se moraju uzeti činjenice, a one govore da klasična predviđanja, za razliku od alternativnih, ne daju rezultate.

Stoga, zaključuje Bloombergov komentator, veliki monetarni igrači moraju obratiti pažnju na to spavaju li menadžeri u bračnim posteljama i kako se kreću cijene na 'tržištu užitaka'. A ukoliko se i sami odlučite istražiti situaciju prije kakvog ulaganja ne zaboravite staro pravilo - diskrecija zlata vrijedi.

10.10.2009. 19:05:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh